Statsunderstödslagen (688/2001)
Statsbudgeten 2023, moment 29.01.02.08.
Det allmänna målet för understödet är att stärka och främja arbete för att främja läskunnighet på lokal eller regional nivå. Inom verksamhet som understöds strävar man efter att stärka läskunnigheten hos barn, unga eller vuxna.
Avsikten är att kommunen eller kommunnätverket förbinder sig till att främja kommuninvånarnas läskunnighet på ett långsiktigt och systematiskt sätt.
Det är viktigt att projektet förankras i kommunernas grundarbete, såsom läskunnighetsarbetet i skolor, inom småbarnspedagogiken, inom ungdomsväsendet eller inom biblioteksväsendet.
Syftet med verksamhetsunderstödet är att i verksamheten på kommunnivå främja genomförandet av riktlinjerna och åtgärderna i den nationella läskunnighetsstrategin 2030.
Riktlinjerna för den nationella läskunnighetsstrategin är att:
1) skapa och stärka strukturer för läskunnighetsarbetet
2) stärka kompetensen vad gäller multilitteracitet
3) inspirera till läsning och göra läskunnigheten mångsidigare.
Den nationella läskunnighetsstrategin 2030: https://www.oph.fi/sv/statistik-och-publikationer/publikationer/nationella-laskunnighetsstrategin-2030
Åtgärdsförslag för En läsande kommun:
https://lukuliike.fi/sv/nationella-programmet-for-laskunnighet-2030/en-lasande-kommun/
Verksamheten kan samordnas tillsammans med kommunen av till exempel kommunens ungdomstjänster, kulturtjänster eller bildningstjänster eller någon annan samarbetspartner som godkänts av kommunen. Verksamheten som understöds ska samordnas av en egen projektkoordinator.
I projektplanen och kostnadskalkylen ombeds de sökande ta i beaktande att Utbildningsstyrelsen ordnar gemensamma tillställningar för projektkoordinatorerna under projektperioden. De gemensamma nätverksträffarna ordnas som fysiska träffar i Helsingfors tre gånger per år.
Särskilda tyngdpunkter för ansökan är följande:
- Verksamheten förankras i kommunernas grundarbete och inom verksamheten utnyttjas strukturer som redan existerar, såsom basverksamheten i skolor, inom småbarnspedagogik och vid bibliotek.
- Inom verksamheten bereds en ny lokal eller regional läskunnighetsstrategi eller ett åtgärdsprogram för läskunnighet eller en strategi som redan existerar utvecklas.
- Verksamheten sker i yrkesövergripande samarbete.
- Verksamheten främjar systematiskt och avtalsbaserat samarbete med biblioteket inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen och för läroanstalterna på andra stadiet.
- Inom verksamheten utnyttjas existerande modeller och material till stöd för läskunnighetsarbetet, såsom Läsande skola-modellen.