Statsunderstöd som beviljas som specialunderstöd får inte användas för organisationens basverksamhet. Understödstagaren ska följa statsunderstödsbeslutets villkor och avgränsningar. Utbildningsstyrelsens allmänna anvisning för ansökan och användning av statsunderstöd kan fås på Utbildningsstyrelsens webbplats.
I statsunderstöd beviljas högst 80 % av projektets totala kostnader, och sökandens egen betalningsandel är därmed minst 20 %.
Ansökan görs på en elektronisk ansökningsblankett.
Ansökan ska göras i utbildningsanordnarens namn (inte läroanstaltens) och den som tecknar under ansökan ska ha namnteckningsrätt för utbildningsanordnaren.
Till ansökan ska fogas följande bilagor:
- Vad kostnaderna som ifyllts i budgettabellen består av och grunderna för hur de har bildats specificeras på separat bilaga. Specificeringen görs i samma ordning som i budgettabellen. För apparaturanskaffningar anges till exempel vad slags och hur många apparater som skaffas och vad de olika apparaterna beräknas kosta. Övriga kostnadspunkter specificeras och motiveras på samma sätt.
- I en separat bilaga ges en utredning om projektpartnernas andelar i projektet men avseende på verksamheten.
- Om man ansöker om understöd för ett fortsättningsprojekt, ska en skriftlig utredning om projektets genomförande och nuläge och anslagets användning fogas till ansökan.
Vid planering av projektet ska man ta i beaktande att statsunderstödstagaren utan ersättning ska överlåta till Utbildningsstyrelsen parallella dispositionsrättigheter till de material som tillkommit i samband med statsunderstödsprojektet samt rätt att ändra materialets innehåll och layout. Utbildningsstyrelsen har rätt att sprida materialet i alla spridningsformer och att tillverka exemplar av det. Statsunderstödstagaren ansvarar för att den har rätt att överlåta rättigheterna till Utbildningsstyrelsen. Material och andra produkter som eventuellt tas fram inom projektet ska publiceras öppet och avgiftsfritt i Biblioteket för öppna lärresurser (aoe.fi) eller på någon annan öppen webbplats.
Utvecklingsarbetet kan också ske i samarbete med andra läroanstalter eller som internationellt samarbete. Särskilt önskvärda är pedagogiska utvecklingsprojekt som är gemensamma för flera utbildningsanordnare. Projekten ska ha ett tydligt utvecklingsmål. Samarbetsprojekt ska inte bestå av många små projekt under samma projektnamn.
Alla samarbetsprojekt inom den grundläggande konstundervisningen ska koordineras av en utbildningsanordnare som deltar i projektet. Den utbildningsanordnare som fungerar som koordinator för projektet ansöker om statsunderstöd för hela projektet. Också samarbetspartnerna i ett samprojekt måste uppfylla villkoren för ansökningsbehörighet. För samarbetspartnerna gäller samma villkor och förpliktelser som för sökandeorganisationen.
Om innehållet i de samarbetsavtal som ingås inom ett samprojekt ges anvisningar i Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om statsunderstöd till sökande och användare. Anvisningarna finns på Utbildningsstyrelsens webbsida:
Allmänna anvisningar för sökande och användare av statsunderstöd | Utbildningsstyrelsen (oph.fi)
Statsunderstöd beviljas även i samarbetsprojekt endast för grundläggande konstundervisning med rätt till statsandel per undervisningstimme.
Ansökan ska innehålla en bilaga med uppgifter om de parter som deltar i projektet och deras andelar i projektet.
Projektkoordinatorn svarar också för projektets rapportering och för redovisningen för anslagets användning till Utbildningsstyrelsen. Samarbetspartnerna ska föra separat bokföring över projektets kostnader, inkomster och finansieringsposter. Kostnaderna ska anges i bokföringens huvudbok. Statsandelstagaren ska göra upp en utredning över hela projektet och bifoga alla parters huvudböcker till slutredovisningen.
Utbildningsstyrelsen vill fästa sökandes uppmärksamhet vid att ansökningsblanketten ska fyllas i omsorgsfullt. Uppgifterna överflyttas automatiskt till beslutet om statsunderstöd.
Mera information ges av
undervisningsråd Jolin Slotte (svenskspråkig utbildning, tfn 029 533 1631)
undervisningsråd Alma Muukka-Marjovuo (tfn 029 533 1915)
undervisningsråd Jaakko Jekunen (tfn 029 533 1442)
E-post i formen etunimi.sukunimi [at] oph.fi (förnamn[dot]efternamn[at]oph[dot]fi.)