Nyheter

Vårterminen börjar inom grundläggande utbildningen och på andra stadiet som närundervisning

Aktuellt Småbarnspedagogik Förskoleundervisning Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Yrkesutbildning Grundläggande konstundervisning Fritt bildningsarbete Coronaviruset
Regeringen fastställde via sina riktlinjer den 21.12. att utbildningen vid yrkeshögskolorna och universiteten, fria bildningen, grundläggande utbildning för vuxna och grundläggande konstundervisning för vuxna ska övergå lokalt till distansutbildning, till och med den 16.1 2022. Rekommendationen gäller dock inte nödvändig närundervisning. Den nationella distansrekommendationen gäller inte för grundläggande utbildning, yrkesutbildning eller gymnasieutbildning.
Nainen, jonka kasvoilla on maski.

Fortsatt hög lokal beredskap

Efter en arbetsdryg och tung hösttermin har alla inom bildningssektorns personal samt ledningen förtjänat ett avbrott i arbetet. När vi börjar fokusera på den nya terminen är det viktigt för anordnarna av bildningsverksamheten, att se över den lokala epidemisituationen och agera utifrån beslut, riktlinjer och rekommendationer från lokala och regionala myndigheter.

Inom den grundläggande utbildningen kan man övergå till distansundervisning genom beslut av smittskyddsmyndigheterna och utbildningsanordnarens beslut enligt 20 a § lagen om grundläggande utbildning. Gymnasieskolor och yrkesskolor kan vid behov övergå till distansundervisning med utbildningsanordnarens beslut.

Våra stödmaterial för övergång till och organisation av distansundervisning för  grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstutbildning och fritt bildningsarbete är uppdaterade att motsvara dessa regler.

Uppdaterade rekommendationer för småbarnspedagogik, grundläggande utbildning och utbildning för att förhindra spridning av coronaepidemin

Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat två rekommendationer om förebyggande av coronaepidemin. 

Den ena rekommendationen gäller anordnare av småbarnspedagogik samt undervisningsanordnare och den andra för anordnare av gymnasie- och yrkesutbildning, fritt bildningsarbete, grundläggande konstundervisning och vuxenutbildning samt yrkeshögskolor och universitet.

Rekommendationerna har förnyats på grund av den försämrade epidemisituationen och förlängningen av Lagen om smittsamma sjukdomar, tillfälliga bestämmelser. 

Förlängningen av de tillfälliga bestämmelserna, i Lagen om smittsamma sjukdomar, till och med den 30 juni 2022 behandlas för närvarande av riksdagen. De nya rekommendationerna ersätter motsvarande rekommendationer som utfärdades i oktober.

De skärpta rekommendationer har varit i bruk tidigare inom småbarnspedagogiken och grundläggande utbildningen under coronapandemin.

Vi kommer att uppdatera vårt eget stödmaterial att motsvara de nya rekommendationer så snart som möjligt