Nyheter

Finland får utmärkelse för stöd till forskare som har flytt från krisområden

Aktuellt Globalt sammarbete Internationalisering
Finland fick en internationell utmärkelse för arbetet med att stödja forskare som har flytt från krisområden. Utmärkelsen delades ut av Utbildningsstyrelsens amerikanska samarbetspartner Institute for International Education (IIE). Priset mottogs torsdagen den 10 oktober. På Finlands regerings vägnar, Finlands ambassadör i Belgien, Jouko Leinonen.
 Kuvassa IIE:n johtaja Allan Goodman, opetusneuvos Maija Airas, Suomen Belgian-suurlähettiläs Jouko Leinonen ja kansainvälistyminen-päätoiminnon johtaja Samu Seitsalo.

Utmärkelsen Scholar Rescue Fund Beacon Award gavs som tack för Finlands insats när det gäller att stödja forskare som har flytt från krisområden. I motiveringen till utmärkelsen framhölls stödet från de centrala ministerierna, de finländska högskolornas nyckelroll, Utbildningsstyrelsens långvariga engagemang i verksamheten samt det kompromisslösa och innovativa arbetet för att stödja forskarna. 

– Den expertis som delas inom ramen för partnerskapet Scholar Rescue Fund har varit betydelsefull i det här arbetet, eftersom den har hjälpt både Utbildningsstyrelsen och de högskolor som har tagit emot forskare att utveckla hållbara och ansvarsfulla strategier för att stödja forskarna, berättar undervisningsrådet Maija Airas.

Det finländska vetenskapssamfundet gagnas av internationell expertis

Utbildningsstyrelsen stöder forskare från krisområden och deras möjligheter att fortsätta sin akademiska karriär vid finländska universitet. Hittills har elva forskare från Afghanistan, Jemen och Syrien deltagit. Forskarna som har fått stöd representerar ett brett spektrum av vetenskapsområden, såsom medicin, kemiteknik, databehandling, odontologi, elektroteknik och informationsteknik. Forskare har i Finland tagits emot av Aalto-universitetet samt Helsingfors, Tammerfors och Åbo universitet.

Verksamheten har betydande inverkan inte bara på forskarna själva, utan också på de mottagande universiteten och det finländska vetenskapssamfundet i stort. Forskarna är kompetenta experter på sina områden och tar med sig sin vetenskapliga kompetens till Finland. Genom att stödja forskarnas fortsatta karriärer kan vi även bidra till att stärka den akademiska kapaciteten i forskarnas ursprungsländer, särskilt med tanke på den framtida återuppbyggnaden.

Utbildningsstyrelsen arbetar långsiktigt för att stödja forskare

Utbildningsstyrelsen har redan länge deltagit i arbetet för att utveckla möjligheterna för forskare som har flytt från krisområden att fortsätta sitt forskningsarbete. Långsiktigt arbete har bedrivits inom samarbetsprojekt, som bland annat har syftat till att stärka integrationen av forskare och studerande med flyktingbakgrund och fokusera på sysselsättningsbehoven och sysselsättningserfarenheterna hos forskare som lever under hot.

Från och med september 2024 deltar Utbildningsstyrelsen även som associerad partner i det treåriga EU-finansierade projektet Supporting At-risk researchers with Fellowships in Europe (SAFE). Syftet med projektet är att utveckla och testa en modell för att välja ut och finansiera hotade forskare vid högskolor och forskningsinstitutioner i EU-området. Målet med projektet är att göra det möjligt för doktorander och post doc-forskare som befinner sig i en utsatt situation att fortsätta sitt forskningsarbete. Pilotansökan till projektet öppnas den 18 november 2024.