Fysioterapi i Spanien: upplevelser av samhörighet och mångsidiga lärdomar under Erasmus+-utbyte
Veera studerade till fysioterapeut vid yrkeshögskolan Laurea och tog examen 2014. Hon har arbetat som fysioterapeut hos flera arbetsgivare och även haft möjlighet att fortbilda sig. Under den senaste tiden har hon främst arbetat med äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Under studierna vid Laurea hade Veera 2012 möjlighet att åka på Erasmus+-utbyte till Valencia i Spanien. På den tiden var det inte särskilt vanligt att åka på utbyte under studierna i fysioterapi, men med hjälp av den internationaliseringsansvariga vid läroanstalten var det möjligt att söka till utbyte och hitta ett lämpligt universitet som samarbetspartner i mållandet.
– Jag valde Valencia, eftersom jag före utbytet hade bott en kort tid i Spanien och är intresserad av landet, säger Veera. – Jag kunde redan lite spanska och ville lära mig mer.
Språkkunskaper och nya verksamhetssätt som ett resultat av praktiken
Utbytet var en givande upplevelse för Veera: hon lärde sig språk, tillägnade sig nya arbetssätt och testade nya sätt att studera fysioterapi.
– Jag pratade spanska hela tiden, vilket var mycket lärorikt, konstaterar Veera. – Jag har haft konkret nytta av språkkunskaperna senare till exempel under resor i Spanien och Sydamerika. Utan kunskaperna i språket skulle jag ha gått miste om många intressanta erfarenheter.
Även i Finland hör Veera spanska på jobbet ibland och har möjlighet att använda språket. Under den senaste tiden har hon haft nytta av kunskaperna i spanska bland annat när hon arbetat tillsammans med en spansk volontärarbetare.
Även om Veera anser att hälsovården och tillvägagångssätten i Finland fungerar väl, kunde man även testa andra metoder. Enligt henne blir det lätt att man i Finland endast använder bekanta och konstaterat fungerande tillvägagångssätt, medan det kunde vara bra att testa goda tillvägagångssätt från andra länder, till exempel Spanien.
– I Spanien erbjuds personer som deltar i fysioterapi efter en operation eller vid neurologisk rehabilitering rehabilitering på plats nästan varje dag. Det är kanske inte ekonomiskt hållbart på kort sikt och kriterierna för att delta i rehabiliteringen är strikta, men verksamhetssättet fungerar väl för de personer som deltar.
Enligt Veera blir effektiviteten större eftersom en fysioterapeut i Spanien kan ha upp till fem kunder samtidigt, medan man i Finland vanligtvis har en kund i taget. Kunderna uppmuntrar varandra och antagligen uppkommer en känsla av samhörighet mellan kunderna.
– När kunderna har etablerat en rutin, utför de även övningarna självständigt i ganska stor utsträckning, tillägger Veera.
Tiden utomlands gav många nya perspektiv. Utbytet resulterade även i nya vänner, som Veera fortfarande håller kontakt med.
Kombination av teori och praktik genom studier och arbete
Rytmen för studierna i Spanien såg annorlunda ut än i Finland: under förmiddagen stod praktik på schemat och under kvällen föreläsningar. Praktiken ordnades alltså parallellt med studierna.
– Jag fick studera fysioterapi både i teorin och i praktiken, säger Veera. – Jag lärde mig till och med mer om fysioterapi under utbytet än vad jag hade väntat mig.
Praktiken skilde sig även från praktik i Finland genom att det rådde en striktare hierarki på praktikplatsen. Det tog även längre tid att genomföra praktiken som helhet, eftersom den genomfördes parallellt med studierna och endast i ungefär fyra timmar varje förmiddag.
– Det fungerade bra, eftersom man kunde diskutera förmiddagens praktik med de andra studerande på eftermiddagen, beskriver Veera.
Samma lärare var handledare för praktiken, arbetade som fysioterapeut på hälsovårdscentralen eller sjukhuset tillsammans med praktikanten och undervisade på kvällen.
– Vi visste hela tiden vad lärarna pratade om, eftersom vi själva deltog i arbetet i praktiken. Det var ett bra system. Utöver detta behandlade lärarna till exempel alltid patientfall under föreläsningarna, beskriver Veera.
Fokus på samhörighet och en avslappnad atmosfär vid möten med kunderna
Veera upplever att hon har haft nytta av erfarenheterna från utbytet i sitt arbete och rekommenderar internationalisering för alla. Utöver utökade språkkunskaper var en praktisk fördel till exempel att man behandlade sådant under kurserna i Spanien som man inte behandlar i Finland.
– Det fanns till exempel en egen kurs i musikterapi. Vi fick även lära oss om hantering av tuggmuskler och ärr inom fysioterapi. Biomekanik undervisades som ”poleoterapi” och i undervisningen användes ett stort ramverk, som jag inte har sett användas i Finland, säger Veera.
Kurserna var även strukturerade på ett annat sätt än i Finland.
– I Finland var mina kurser vanligtvis integrerade, vilket innebar att man inte nödvändigtvis i lika hög grad behandlade olika metoder utan metoderna kombinerades av läraren till en helhet. Det här är ett bra tillvägagångssätt, men om man ville veta mer så måste man själv först ta reda på om vad och var man kunde hitta informationen. Detta kan i sin tur leda till att man inte vet var man hittar informationen eller kan ställa rätt frågor, beskriver Veera.
Veera hade redan före utbytet i Valencia rest mycket och deltagit i utbyte i skolan. I Valencia hade hon dock möjlighet att dela bostad med italienare och uppleva en samhörighet som hon lärde sig att värdesätta.
– Vi samlades alla varje kväll för att äta middag tillsammans, ofta var det någon som spelade gitarr och sjöng. Stämningen var verkligen fin. Jag har alltid trivts ganska bra med att göra saker på egen hand, men under utbytet fick jag ett nytt perspektiv på samhörighet, beskriver Veera.
Utbytet har även haft en inverkan på hur Veera bemöter sina egna kunder i Finland. Enligt henne har upplevelsen av samhörighet och en mer avslappnad atmosfär i mötet med kunderna även påverkat hennes eget arbete.
– I Spanien var det till exempel vanligare att man skämtade än i Finland, även med kunderna. Mötet med kunden och atmosfären är mer avslappnad, beskriver Veera. – Man märkte även på kunderna att de var mer avslappnade. När flera kunder deltog i fysioterapi tillsammans i samma utrymme kunde de stödja varandra. Kunderna som träffades så gott som dagligen lärde snabbt känna sin terapeut och varandra.
Även om atmosfären var avslappnad, var man fokuserad och arbetade för att uppnå resultat.
Mod att testa nya saker
Veera tror inte att internationella erfarenheter är en nackdel när man söker jobb – tvärtom. Internationell erfarenhet är ett tecken på mod, intresse för att utveckla sina egna färdigheter på ett mångsidigt sätt och testa nya saker.
Veera uppmuntrar därför arbetsgivare att anställa personer som har studerat utomlands.
– En person som har studerat utomlands har troligtvis fått ett brett perspektiv, säger Veera. – I arbetet lär man sig själva processen och verksamheten i praktiken. Det är en fördel att ha kännedom om hur arbetet ser ut i praktiken annanstans. Detta kan medföra goda tillvägagångssätt även i det egna arbetet.
Nya perspektiv, vänner och erfarenheter
Till unga som funderar på att åka på utbyte hälsar Veera:
– Det lönar sig definitivt att åka! Utbyte ger nya perspektiv och vänner.
Veera fick även en ny hobby som ett resultat av utbytet, som till och med har resulterat i arbete hemma i Finland.
– Under utbytet testade jag klippklättring för första gången och blev intresserad. Jag fortsatte att klättra regelbundet i Finland och arbetade även som massör i en klätterhall. Jag sysslar fortfarande med klättring och har besökt Spanien flera gånger sedan utbytet för att klättra.
Serien Insikter och kunnande genom internationell erfarenhet
I serien presenteras erfarenheter av internationella miljöer hos personer med olika karriärer. Texterna beskriver vilka slags färdigheter och kunnande som de internationella erfarenheterna har gett personerna.