- Fundera på vem som borde känna till ditt projekt, alltså vilka är dina målgrupper. Kom också ihåg intressentgrupperna.
- Det lönar sig att berätta om intressanta evenemang och resultat samt om nya insikter i olika publikationer, webbtjänster, tidningsartiklar, broschyrer, inbjudningar och sociala medier.
- Fundera på om ni också kunde kontakta journalister och berätta om projektet i traditionella medier. I sådana fall ska ni se till att journalisten vet vem som finansierar projektet (Europeiska unionen) och namnet på finansieringsprogrammet (Europeiska solidaritetskåren) och har namnen i rätt form.
- Om projektet pågår berättar ni om vad som är på gång inom projektet och om projektet redan avslutats berättar ni om projektets resultat.
- Berätta också för programmets nationella programkontor om hur ert projekt framskrider och om evenemang och resultat!
I ditt projekt inom Solidaritetskåren gör du ett viktigt arbete, som du också bör berätta om för andra. En välplanerad och väl genomförd kommunikation gör att det går snabbare att inleda projektet, att goda erfarenheter och god praxis sprids snabbare samt att projektet och dess genomförare blir mera synliga och kända. Samtidigt hjälper kommunikationen er att hitta nya samarbetspartner och gör EU-programmen mera bekanta för allmänheten.
Observera att information om projektet och finansieringen är en förutsättning för att få finansiering. I projektavtalet som undertecknats av din organisations rättsliga företrädare fastställs hur ni ska informera om projektet och hur EU-finansieringen ska synas i kommunikationen.
Information om vad och för vem?
Metoderna och målen för kommunikationen
Fundera på dina mål. De kan till exempel vara
- att sprida resultaten av projektet och utveckla verksamheten
- att väcka diskussion om projektets teman
- att marknadsföra evenemang inom projektet
- att öka synligheten för projektet eller organisationen och göra dem mer kända
- att bygga upp er organisations image
- eller att sprida kunskap om projektets resultat.
Vilka är dina målgrupper?
Målgruppen avgör kommunikationens innehåll och stil samt kommunikationskanalerna.
Intern kommunikation
se till att informationsutbytet är aktuellt, inspirera, involvera och erbjud möjligheter att påverka. Målgrupper är de aktörer som deltar i projektet, såsom organisationens ledning, övriga anställda, deltagare och samarbetspartner.
Extern kommunikation
gör projektet och dess resultat kända för utomstående aktörer och en större publik. Målgrupper är kunder och andra intressegrupper, myndigheter, beslutsfattare, projektets finansiärer samt kommuninvånare/medborgare och traditionella medier. Funder på vilka du vill nå. Att välja en avgränsad målgrupp är bättre än att försöka nå en stor obestämd publik.
Gör en kommunikationsplan
Gör en lista över realistiska kommunikationsmål för ditt projekt och fundera på med vilka konkreta åtgärder du kan nå dem. I sin enklaste form kan planen vara en tabell som består av åtgärder, tidtabeller och ansvarspersoner för kommunikationen. Du behöver inte göra allt själv – ge deltagarna utrymme och låt dem berätta om projektets verksamhet och resultat. Du kan exempelvis inkludera en punkt i avtalen för dem som deltar i mobilitet om att de ska berätta om projektet i en blogg eller vlogg, filma videor eller dela bilder som anknyter till projektet exempelvis i sociala medier.
Kommunikationssätt och -kanaler
Kommunikationskanalen väljs utifrån målet och målgruppen. Fundera på hur innehållet ska utformas, både med tanke på målgruppen och utifrån de uttryckssätt och -möjligheter som är naturliga för den aktuella kanalen.
- webbtjänster och bloggar
- videor och videobloggar
- sändlistor och nyhetsbrev
- sociala medier
- pressmeddelanden, tidningsartiklar
- evenemang, utbildningar, seminarier och mässor
- tidningsannonser, broschyrer och andra publikationer.
När ni kommunicerar på sociala medier kan ni gärna använda hashtaggar som lämpar sig för projektets tema.
#EUSolidarityCorps
#SolidaarisuuttaSuomessa
#solidaarisuus
#kansainvälisyys
Kom ihåg när du berättar om EU-finansiering
- I kommunikation som anknyter till projektet ska du använda logotypen "Medfinansierad av Europeiska unionen" och berätta att projektet har finansierats genom Europeiska unionens program Europeiska solidaritetskåren.
- Nedan finns en länk där du kan ladda ner logotyperna och få närmare instruktioner om logornas grafik. I en video kan logon till exempel visas i slutet.
- Lägg också till informationen att Europeiska kommissionen inte ansvarar för materialets innehåll, den så kallade ansvarsfriskrivningen: Europeiska kommissionen ansvarar inte för innehållet i publikationen. I videor kan ansvarsfriskrivningen läggas till i beskrivningen av videon.
- Berätta var de som är intresserade av Europeiska solidaritetskåren kan få mer information om programmet: ”Närmare information om programmet Europeiska solidaritetskåren: https://www.oph.fi/sv/utveckling-och-internationalisering/stod-internat…”. I videor kan också den här informationen läggas till i videons beskrivning.
Om du stöter på problem, kontakta det nationella programkontoret!
Berätta om ditt projekt för oss!
Vi vill gärna höra hur projekt som vi finansierat framskrider. Informera därför också det nationella programkontoret om framsteg, evenemang och resultat inom ditt projekt! Du kan till exempel skicka oss projektets webbpublikation, tidningsartiklar om projektet eller en länk till projektets video. Vi delar gärna exempel på projekt i våra egna kanaler på sociala medier.
Berätta om nyheter inom ditt projekt för oss genom att tagga oss på kanaler i social media.
- Twitter: EU:s ungdomsprogram @EDUFI_Youth
- Facebook: @EUnNuorisoOhjelmat
- Instagram: @europeanyouthfinland
Behöver du hjälp med projektkommunikationen?
Kontakta oss: nuoriso [at] oph.fi