Totalt 10 utbildningsanordnare erbjöd svenskspråkig yrkesutbildning i 11 läroanstalter år 2024 enligt informationstjänsten Koski. I informationen i Koski ingår inte Yrkesgymnasiet på Åland. Alla dessa läroanstalter ordnade svenskspråkiga yrkesutbildning för yrkesinriktade grundexamina. De senaste åren har antalet anordnare och läroanstalter varit ganska konstant och de till antalet största minskningarna i antal utbildningsanordnare och läroanstalter skedde mellan åren 2007 och 2011.
Anordnartillstånd kan efter ansökan beviljas en kommun, samkommun, registrerad sammanslutning eller stiftelse. Av de 10 utbildningsanordnarna är 5 enskilda kommuner och samkommuner och 5 privata anordnare som aktiebolag och föreningar. Därtill upprätthåller Ålands gymnasium, en myndighet underställd Ålands Landskapsregering, undervisningen i Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium (grundläggande yrkesutbildning).
Enligt lagen om yrkesutbildning (531/2017) är huvudregeln att läroanstaltens undervisningsspråk inom yrkesutbildningen är antingen finska, svenska eller samiska och i en tvåspråkig läroanstalt, finska och svenska. I anordnartillståndet anges utbildningsanordnarens undervisnings- och examensspråk. År 2024 fanns det 6 svenskspråkiga anordnare med 7 läroanstalterna. Därtill ordnade 4 finsk-eller tvåspråkiga anordnare och läroanstalter (svenska/finska) utbildning på svenska det året (mera om anordnartillstånden finns i Vipunen).
I nationellt perspektiv är de svenskspråkiga utbildningsanordnarna medelstora eller små. Fria kristliga folkhögskoleföreningen och Folkhälsan utbildning är i det här sammanhanget relativt små utbildningsanordnare, med en eller ett par yrkesutbildande linjer, som ett komplement till annan verksamhet, medan de privata anordnarna Axxell utbildning och Svenska framtidsskolan i Helsingforsregionen och samkommunerna Optima samkommun och Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur är de största anordnarna på svenska. De tvåspråkiga anordnarna har ofta en ganska liten verksamhet på svenska, trots att de totalt sett är stora anordnare där majoriteten studerar på finska.
I tabellen framgår endast de studerande som avlägger sin examen på svenska, oberoende av läroanstaltens undervisningsspråk. En del av anordnarna har därtill ett stort antal studerande som avlägger sin examen på främst finska och engelska. I de svenskspråkiga läroanstalterna fanns 7 320 studerande för yrkesinriktade grundexamina år 2024 och därtill studerade drygt 670 på svenska i en finsk- eller tvåspråkig läroanstalt. Flest studerande på svenska hade Axxell, Yrkesakademin i Österbotten (YA), yrkesinstitutet Prakticum och Optima – alla fyra hade flera än 1 500 studerande. Minst antal yrkesstuderande på svenska hade Solvalla yrkesinstitut, Norrvalla folkhögskola och Fria kristliga folkhögskolan, de fyra finsk- och tvåspråkiga läroanstalterna Careeria, Vamia, STEP-utbildning och Åbo yrkesinstitut. I följande tabell ingår inte Ålands yrkesgymnasium som hade 678 studerande år 2024.
Uppgifterna, som är hämtade från informationstjänsten Koski, baserar sig på vad utbildningsanordnarna själva har uppgett och uppdateras regelbundet till Vipunen. Enligt Koski finns det ännu några finskspråkiga anordnare med utbildning på svenska som inte finns med i tabellen, eftersom de årligen endast har ett fåtal studerande på svenska vardera. I tabellen ingår både de som studerar för hela examen och de som studerar för en del eller delar av examen.
Tabell: Antal läroanstalter och studerande inom den svenskspråkiga yrkesutbildningen (yrkesinriktad grundexamen) år 2024, enligt region och utbildningsanordnare.
I tabellen framgår utbildningsanordnarens region, men däremot framkommer inte i vilka regioner och orter som anordnarna har verksamhet. Axxell har verksamhet i Raseborg, men också i Åbo, Kimito, Esbo och Pargas, medan Folkhälsan har utbildningar både i Vörå och Esbo och Yrkesakademin YA finns i Jakobstad, Närpes, Pedersöre och Vasa. Prakticum har verksamhet i Borgå och Helsingfors.
Karta: De svenskspråkiga anordnarna inom yrkesutbildningen och deras verksamhetsställen år 2024.
Källa: Informationsresursen Koski. Vipunen – utbildningsförvaltningens statistiktjänst. November 2024.
De svenskspråkiga anordnarna har ofta ett ganska stort uppsamlingsområde i fråga om studerande och deras verksamhetsområde är därför ofta större än det egna landskapet eller regionen. I en del fall riktar sig utbildningsanordnarna till ett geografiskt större område så att en utbildning erbjuds exempelvis på ett ställe i södra Finland och ett i Österbotten och i andra fall riktar sig utbildningsanordnarna till alla de svensk- och tvåspråkiga regionerna och är de enda i hela landet som erbjuder utbildning för vissa specifika branscher och examina på svenska.
Fyra av utbildningsanordnarna och läroanstalterna hade över 1 700 studerande som studerade för antingen yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina eller specialyrkesexamina på svenska år 2024 – Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (YA) hade 2 577 studerande, Axxell Utbildning Ab (Axxell) hade 2 349 studerande, Optima samkommun (Optima) hade 1 737 studerande och Svenska framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab (Prakticum) hade 1 710 studerande.
Inom studierna för grundexamina fanns 7 992 studerande (85 %) fördelade på 11 läroanstalter år 2024, medan sammanlagt 1 203 studerande (13 %) studerade för yrkesexamina vid 10 läroanstalter. Vid 6 läroanstalter fanns studerande för specialyrkesexamina och totalt var antalet studerande 180 (2 %). Flest studerande fanns som helhet vid läroanstalterna i Österbotten – drygt hälften. I tabellen nedan ingår alla som studerade på svenska oberoende av utbildningsanordnarens undervisningsspråk (svenska, tvåspråkigt svenska/finska eller finska).
Tabell: Läroanstalterna enligt region och antal studerande som studerade på svenska inom yrkesutbildningen år 2024 enlig typ av examen.