Det första steget för att identifiera faror och risker som kemikalier orsakar samt säkerhetsåtgärder för att minska riskerna är att kontrollera kemikaliernas farliga egenskaper från etiketter och säkerhetsdatablad. Utgående från aktuella säkerhetsdatablad görs en kemikalieförteckning enligt CLP-förordningen (Classification, Labelling and Packaging). Kemikalieförteckningen ska innehålla hela fastighetens kemikalier, även om de finns på olika platser och har olika användare. Kemikalieanmälan som vid behov ska lämnas till myndigheterna ska dock göras separat av varje verksamhetsutövare. Vid identifiering och bedömning av risker är det viktigt att utöver kemikaliernas farliga egenskaper också ta hänsyn till bland annat användare, plats, sätt och objekt för användningen, de som exponeras och lagringsplatsen. I samband med det här är det viktigt att fästa kemikaliernas farosymboler på kärl, skåp, lager samt entrédörrar.
Text: Arto Kärki och Saila Salomäki, Birkalands räddningsverk
Syftet med säkerhetsåtgärderna för kemikaliers förvaring, lagring, hantering och transport är att minska riskerna som farliga kemikalier orsakar. Kemikaliers förvaring, lagring, hantering och transport medför bland annat följande risker: brand, explosion, gas- och vätskeläckage, olycka. Det avgörande att förstå när det gäller kemikalierisker och nödvändiga säkerhetsåtgärder är att det centrala oftast inte är ämnets mängd utan dess kvalitet, det vill säga hur farligt det är. Bara en liten mängd farliga kemikalier kan orsaka en allvarlig personskada eller en stor olycka. Därför har alla enheter inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken ansvar för att se till kemikaliesäkerheten.
Givetvis är riskerna ännu större när kemikaliemängden ökar till över tusen olika kemikalier och tiotals tusen ton exempelvis vid yrkesläroinrättningar eller universitet. Farorna och riskerna som kemikalier medför och nödvändiga säkerhetsarrangemang och instruktioner kan inkluderas exempelvis i räddningsplanen eller ett annat säkerhetsdokument. Därtill är det viktigt att det finns instruktioner på platserna där kemikalier hanteras och förvaras samt elektroniskt tillgängliga för alla som behöver dem.
Nedan beskrivs några åtgärder för riskhantering när det gäller kemikaliesäkerhet. Det första alternativet är att ta så många farliga kemikalier ur bruk som möjligt och vid behov försöka hitta ersättande produkter för resten. Det är förståeligt att det här inte är möjligt för alla kemikalier, så för de återstående ska säkerhetsåtgärder vidtas.
Förvaring och lagring
Förvaring av kemikalier betyder att inneha en liten mängd farliga kemikalier. Vid förvaring av kemikalier ska man vara noggrann och försiktig och de ska förvaras i kravenliga förpackningar på platser avsedda för dem. Förvaringsplatserna ska hållas rena och välordnade, ventilationen (särskilt vid förvaring av brännbara vätskor och gaser) ska säkerställas och vid läckage ska det gå att samla upp kemikalien. Kemikalier som reagerar sinsemellan måste förvaras separat. Mängden farliga kemikalier som förvaras ska vara så liten som möjligt och giftiga kemikalier ska förvaras i ett låst utrymme. Brännbara vätskor och aerosoler ska helst och i mån av möjlighet förvaras i en separat brandsektion eller i ett brandsäkert skåp och separat från antändningskällor.
Förvaringsbegränsningar
Kemikalielagstiftningen innehåller begränsningar för förvaring av brännbara vätskor och andra farliga kemikalier i vissa utrymmen där de kan orsaka särskild fara. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i en förvaringstabell sammanställt förvaringsgränserna som ges i förordningarna om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier och om flygas och om explosiva varor. Undantag från dessa förvaringsgränser kan beviljas av räddningsmyndigheterna om det är motiverat och möjligt utan att äventyra säkerheten.
Anmälan om hantering av kemikalier (verksamhetens tillståndsplikt)
Beroende på kemikaliernas mängd och farlighetsklass kan deras hantering och lagring kräva tillstånd. Hantering och lagring av kemikalier i mindre omfattning övervakas av räddningsmyndigheten. Omfattande lagring och hantering av farliga kemikalier övervakas av Tukes. Verksamhetsutövaren måste känna till mängden av och de farliga egenskaperna hos de kemikalier som hanteras och lagras. Ta reda på om hanteringen och lagringen av kemikalier i din skola är verksamhet som kräver tillstånd. Det här går att göra med hjälp av kemikalieförteckning eller kemikalieprogram. En möjlighet är att utnyttja Tukes kemikalieförteckning och räknare för kemikaliers relationstal.
Skriftliga instruktioner för arbete med farliga kemikalier (hantering, förflyttning, transport och lagring) samt agerande i olyckssituationer
Instruktioner om kemikaliernas farliga egenskaper och korrekt hanteringssätt ska ges med hjälp av exempelvis säkerhetsdatablad och bruksanvisningar för apparater och redskap. Instruktionerna ska omfatta bland annat användning av skydd, säker transport/förflyttning, hantering och lagring av kemikalier samt hur skadeverkningar undviks genom att exempelvis arbeta i dragskåp. Tydliga anvisningar för hur man ska agera i olyckssituationer med kemikalier ska göras upp för personal och elever. Anvisningarna ska omfatta bland annat kemikaliernas farliga egenskaper, olika slag av olyckor och deras effekter samt olika skyddsåtgärder.
Hantering av kemikalieläckage
Hanteringen av kemikalieläckage ska arrangeras så att kemikalien som läckt ut kan samlas upp från exempelvis täta kemikaliebeständiga golv eller avrinningskärl. Absorptionsduk eller absoprtionsmedel kan användas för att suga upp kemikalien. Det viktiga är att absorptionsmedlet passar för att suga upp den ifrågavarande kemikalien så att den inte reagerar med materialet. Kemikalier som reagerar på varandra, som syror och baser, ska ha sina egna avrinningskärl så att de inte blandas ens vid olyckssituationer. Därtill ska det finnas utrustning och kärl för uppsamling av utläckta kemikalier och anvisningar för avfallshantering.
ATEX-explosionsskyddsdokument
Ett explosionsskyddsdokument ska göras upp för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Dokumentet ska innehålla identifikation av arbetsplatsens antändbara vätskor, gaser och damm som orsakar explosionsfara, riskbedömning samt åtgärder för att hindra och skydda sig mot explosioner.
Verksamhetsutövaren gör upp explosionsskyddsdokument för sitt eget bruk. Det ska inte lämnas in till myndigheterna. Arbetarskyddsmyndigheterna övervakar att bestämmelserna följs. Räddningsmyndigheten övervakar objekt med liten hantering (anmälningsskyldig). Ytterligare information finns på Tukes webbplats.
Kemikalieutbildning
Utbildning och handledning för säker användning och hantering av kemikalier samt agerande vid eventuella olyckor ska ges till de personer (lärare, elever och studerande) som undervisar ämnen eller branscher där undervisningen omfattar arbete med kemikalier. Vid behov ska information också ges till dem som kan exponeras för kemikalier vid olika olyckor. Utbildningen ska dokumenteras.
Ansvariga personer
Ansvariga personer ska utnämnas bland annat för underhåll och uppdatering av kemikaliernas säkerhetsdatablad, uppdatering av kemikalieförteckningen (ämnen som används och deras mängder), upprättande och underhåll av arbets- och åtgärdsinstruktioner samt uppdatering av explosionsskyddsdokumentet.