För unga som avlagt den grundläggande utbildningens lärokurs kan ordnas påbyggnadsundervisning som pågår ett läsår i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Påbyggnadsundervisning kan ges åt unga som har fått avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen under samma eller föregående år. För påbyggnadsundervisningen används också det vardagliga begreppet tionde klassen eller tian.
I påbyggnadsundervisningen har den studerande möjlighet att förbättra sina möjligheter till fortsatta studier. Den studerande ska erbjudas undervisning och handledning till en omfattning av minst 1 100 timmar. Eftersom påbyggnadsundervisningen är en fortsättning på den grundläggande utbildningens uppdrag ska man också stödja den studerandes utveckling, lärande och totala välbefinnande i samarbete med vårdnadshavarna.
Målet för påbyggnadsundervisningen är att
- ge den studerande positiva lärupplevelser i olika lärmiljöer
- stärka självständigheten och ansvarstagandet
- utveckla självkännedomen och studiefärdigheterna
- förbättra förutsättningarna för fortsatta studier och färdigheterna och kunskaperna som behövs för studier.
En studerande som deltar i påbyggnadsundervisning har rätt till behövliga elevvårdstjänster och stödtjänster.
Påbyggnadsundervisningens läroplan kan omfattar gemensamma och valfria läroämnen som studerats i grundskolan, andra läroämnen och läroämneshelheter som motsvarar den grundläggande utbildnings uppdrag, studier som handleder för ett yrke och arbetslivsorientering. Den studerande ska också ha möjlighet att höja sina vitsord från de gemensamma läroämnena som hör till den grundläggande utbildningens lärokurs samt vitsorden från valfria ämnen enligt skolans studieutbud. För påbyggnadsundervisningen finns ingen nationell timfördelning eller lärokurs. Undervisningen ska planeras individuellt enligt de studerandes behov.
Bedömningen i gemensamma läroämnen som hör till den grundläggande utbildningens lärokurs ska basera sig på kunskapskraven för slutbedömningen i den grundläggande utbildningen. I bedömningen av valfria ämnen ska man följa grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen och den lokala läroplanen. Bedömningen i andra studier som hör till den studerandes studieprogram ska basera sig på de individuella målen som ställts upp i studieprogrammet.
Betyg som används i påbyggnadsundervisningen är
- mellanbetyg, om utfärdande av betyget bestäms i den lokala läroplanen
- betyg över avlagd påbyggnadsundervisning
- betyg över avlagda studier inom påbyggnadsundervisningen
Påbyggnadsundervisningen kan också avläggas vid någon annan skola än den egna grundskolan. Den unga söker till påbyggnadsundervisning i den gemensamma ansökan till handledande utbildning efter den grundläggande utbildningen.