Utbildningsanordnaren har ansvar för att:
- Planera utbildningsutbudet och alternativ för genomförandet av utbildningen så att den studerande har möjlighet att avlägga gymnasiets lärokurs och studentexamen eller yrkesinriktad examen inom den utsatt tiden på fyra år.
- Planera en individuell studieväg tillsammans med den studerande. I planeringen deltar vid behov vårdnadshavaren, företrädare för arbetslivet och den studerandes övriga nätverk. Planen uppdateras vid behov.
- Handleda den studerande i att planera sina studier samt de fortsatta studierna och karriärstigen.
- Följa upp att en läropliktig studerande framskrider i studierna i enlighet med den personliga studieplanen eller den personliga utvecklingsplanen för kunnandet (PUK).
- Planera och genomföra stödåtgärder som den studerande behöver så att den studerande kan avlägga sina studier som planerat.
- Vara i kontakt med den studerandes vårdnadshavare eller lagliga företrädare om studierna inte framskrider som överenskommet.
Studierna ska avläggas på högst fyra år
Den läropliktiga ska främja sina studier i enlighet med den personliga studieplanen. Utbildningsanordnaren ska tillsammans med den studerande planera hur studierna ska framskrida samt vilka stödåtgärder den studerande behöver. Planerna ska antecknas i den studerandes personliga utvecklingsplan eller i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet (PUK). Utbildningsanordnaren följer upp hur planen genomförs och planen ska uppdateras i enlighet med den studerandes behov. Samtidigt ska man utvärdera om stödåtgärderna som erbjuds den studerande är tillräckliga.
Målet är att gymnasieutbildningen avläggs på tre år. Den studerande har rätt att avlägga gymnasiets lärokurs på högst fyra år. För en läropliktig studerande ska den personliga studieplanen utarbetas så att den studerande kan slutföra gymnasieutbildningen inom högst fyra års tid.
Det föreskrivs inte i lag hur lång tid som högst får användas för att avlägga en yrkesinriktad examen, men studierna för en läropliktig ska planeras så att det är möjligt att avlägga examen inom högst fyra års tid. Utbildning som handleder för arbete och självständigt liv (TELMA) ska avläggas på högst tre år.
Avbrytande av utbildningen eller byte av bransch
Med den utvidgade läroplikten strävar man efter att främja genomströmningen inom utbildningen och förebygga att studerande avbryter sina studier.
Det finns många olika orsaker till att en studerande avbryter studierna. Då en läropliktig ämnar avbryta sina studier ska utbildningsanordnaren, den studerande och övriga behövliga nätverk tillsammans reda ut hur den studerande kan slutföra läroplikten. Utbildningsanordnaren har skyldighet att bedöma och tillsammans med den studerande planera stödåtgärderna som den studerande behöver.
I en del situationer kan det vara möjligt för den läropliktiga att fortsätta studierna inom en annan examen eller en annan utbildning. Det är utbildningsanordnarens uppgift att handleda den studerande att hitta en lämplig examen eller utbildning, antingen hos samma utbildningsanordnare eller hos en annan utbildningsanordnare.
I en del situationenr kan det vara nödvändigt att avbryta läroplikten för viss tid och hänvisa den läropliktiga till andra, för hen ändamålsenliga tjänster.
Avbrytande av läroplikten på begäran av den läropliktiga
Läroplikten kan avbrytas efter ansökan av den läropliktiga eller hens vårdnadshavare
- på grund av en långvarig sjukdom eller skada,
- under moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledigheten,
- under en tillfällig vistelse utomlands som varar i minst en månad, om den läropliktiga utomlands deltar i utbildning som motsvarar fullgörandet av läroplikten eller hen annars kan anses fullgöra sin läroplikt under vistelsen utomlands,
- på grund av något annat vägande skäl som hänför sig till den läropliktiges livssituation.
Beslut om avbrytande av läroplikten fattas av den utbildningsanordnare hos vilken den läropliktiga studerar. Beslutet fattas av boendekommunen i situationer då den läropliktiga inte är inskriven hos någon utbildningsanordnare.
Innan beslutet fattas ska det utredas om det är möjligt att fullgöra läroplikten med hjälp av individuella stödåtgärder eller rimliga anpassningar. Skyldigheten att utreda möjligheterna att fullgöra läroplikten gäller situationer då den läropliktiga ansöker om att avbryta läroplikten på grund av sjukdom, skada eller vägande skäl som hänför sig till den läropliktigas livssituation.
Utgångspunkten är att läroplikten avbryts för viss tid. Fullgörandet av läroplikten kan avbrytas tills vidare om den studerandes sjukdom eller skada är av sådan natur att det inte är möjligt för den läropliktiga att fullgöra läroplikten under läropliktsåldern.
Att främja fullgörandet av läroplikten om en studerande avstängts för viss tid
Utbildningsanordnaren har haft möjlighet att avstänga en studerande från läroanstalten för viss tid, ändå för högst ett år. När läroplikten utvidgas kan den läropliktiga avstängas för högst tre månader.
Utbildningsanordnaren har under den tid som den läropliktiga är tillfälligt avstängd skyldighet att
- se till att den studerande får sådan undervisning och handledning att hen kan främja sina studier
- tillsammans med den läropliktiga planera hur hen ska främja sina studier
- ge vårdnadshavaren eller en annan laglig företrädare möjlighet att delta i utarbetandet av planen
- meddela planen för kännedom åt vårdnadshavaren, så att vårdnadshavaren för sin del kan se till att den studerande fullgör sin läroplikt.
Beslut om att en läropliktig har avgått
Utbildningsanordnaren kan godkänna den läropliktigas ansökan om att avgå endast om den studerande har inlett studier inom en annan examen eller utbildning. Utbildningsanordnaren har i uppgift att övervaka att den studerande påbörjar avläggandet av den nya utbildningen eller examen.
Om den läropliktiga inte deltar i studierna i enlighet med sin egen studieplan, ska utbildningsanordnaren försäkra sig om den studerandes situation och vid behov uppdatera planen och stödåtgärderna. Om den läropliktiga inte kan nås, fattar utbildningsanordnaren beslut om att den läropliktiga anses ha avgått senast en månad efter att den läropliktiga senast har deltagit i undervisningen.
Om det inte går att få tag på den läropliktiga eller hen inte har inlett nya studier, har utbildningsanordnaren skyldighet att anmäla den läropliktigas avbrytande av studierna till den läropliktigas boendekommun och till hens vårdnadshavare eller en annan laglig företrädare. Utbildningsanordnaren har anmälningsskyldighet också när den läropliktigas studierätt har dragits in med stöd av lagen om yrkesutbildning (lagstiftning gällande olämplighet vid studier).
Fortsatt handledning
Utbildningsanordnarens skyldighet att ordna handledning för dem som avlagt utbildning på andra stadiet fortsätter efter att utbildningen slutförts. Rätten till fortsatt handledning gäller ansökan till fortsatta studier och pågår till slutet av året som följer efter det år då utbildningen eller examen har slutförts.
En person som avlagt gymnasieutbildningens lärokurs eller en yrkesinriktad grundexamen och som inte har fått en studieplats vid en utbildning som leder till examen, har rätt att på begäran få handledning som berör ansökan till fortsatta studier och karriärplaner under det år som följer efter året då lärokursen eller examen avlagts.
Om målet för den som avlagt en examen är att övergå till arbetslivet ska personen hänvisas till att få den handledning hen behöver via arbets- och näringsbyråerna eller navigatorerna.