Begreppen hållbar utveckling och hållbar framtid målar upp en bild av en ekologiskt hållbar värld, där naturens egenvärde inte ifrågasätts och där människan inte skadar, exploaterar eller förstör naturen i jakten efter sina egna intressen. Bilden är begriplig, eftersom ekologisk hållbarhet utan tvekan utgör grunden för all annan hållbar utveckling: Utan en natur som mår bra och ekosystemen i den finns det helt enkelt ingen plats där människan kan förverkliga sig själv, leva och uppleva glädje. Om marken under våra fötter faller samman, vad ska vi då stå på, än mindre gå mot en framtid på?
Hållbar utveckling innebär ändå inte enbart att vara ekologisk. I själva verket finns det ytterligare tre dimensioner av hållbar utveckling: den ekonomiska, sociala och kulturella. Till skillnad från den ekologiska hållbarheten är dessa tre knutna till människans verksamhet och verklighet – och eftersom människans handlingar är en nyckelfaktor för framgången med tanke på hållbar utveckling, är det inte ett alternativ att förbise dem.
Ekonomisk hållbarhet innebär en balanserad ekonomisk tillväxt som inte bygger på till exempel skuldsättning eller förstöring av naturresurser. Eftersom människornas samhällen är beroende av ekonomin ger en ekonomi som står på en hållbar grund oss resurser att möta framtida utmaningar och göra värdegrundsbaserade val med tillförsikt.
Eftersom ingen av oss är ensam här i världen, måste vi oundvikligen i något skede av livet göra värdegrundsbaserade val. Den kulturella och sociala hållbarheten går båda rakt in i kärnan av människogemenskapernas och växelverkans värld: jämlikhet, jämställdhet, kulturarv, självuttryck och tryggande av hälsa för alla. Utmaningarna som förknippas med uppnåendet av dessa mål finns bland annat hos oss själva och i våra gemenskaper.