1. UTVECKLINGSPROJEKT INOM INTERNATIONALISERING
Det allmänna målet för utvecklingsprojekten är att utveckla och göra internationaliseringen mångsidigare i läroplansarbetet, undervisningen och lärandet. Målet är samtidigt att förbättra kvaliteten på och effekten av den internationella verksamheten inom undervisningen.
Med understödet stöds projekt vars syfte är att:
- erbjuda studerande jämlika möjligheter att tillägna sig de kunskaper och färdigheter samt den värdegrund som anknyter till ett globalt medborgarskap
- främja kulturell läskunnighet, det vill säga förmågan att fungera i växelverkan och på ett empatiskt som en del av gemenskaper som präglas av kulturell mångfald
- mångsidigt utnyttja språkkunskaper som förvärvats i skolan eller på andra sätt som en del av den internationella fostran
- stärka den mångsidiga kompetensen enligt läroplansgrunderna, med beaktande av möjligheten för de studerande att utveckla sitt internationella kunnande
- utveckla internationellt samarbete virtuellt.
Understöd kan även beviljas till internationella projekt som främjar särskilt kunnande.
2. KOORDINERINGSPROJEKT FÖR INTERNATIONALISERING
Koordineringsprojekt för internationalisering samlar och vidareutvecklar i samarbete med Utbildningsstyrelsen de goda verksamhetssätt som uppkommit i projekt som fått statsunderstöd för internationalisering. Projekten skapar nätverk för utveckling av internationell verksamhet på nationell och regional nivå.
Koordineringsprojekten för internationalisering ska fokusera på följande utvecklingsteman:
- Stärka kunnandet om begrepp och verksamhetssätt som berör ansvarsfull internationalisering som en del av internationaliseringen och verksamhetskulturen i skolorna. Projektet ska särskilt stödja målen för 4.7 i FN:s handlingsplan Agenda 2030 (se inledningen).
- Finansiering beviljas projekt vars centrala mål är att i samarbete med Utbildningsstyrelsen utveckla Finlands verksamhet inom Unescos skolnätverk ASPnet samt projekt stärker samarbetet kring internationell verksamhet inom svenskspråkiga skolor och inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken.
- Stärka den nationella språkreserven. Ett särskilt mål ska vara att stärka utbudet och öka val av asiatiska och afrikanska språk särskilt inom den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken.
I första hand prioriteras utvecklings- och koordineringsprojekt som tar fram innovativa och kostnadseffektiva sätt som kan utnyttjas mångsidigt för att agera internationellt och globalt.