Nyheter

Könets mångfald ett tema som kan behandlas redan med små barn

Aktuellt Småbarnspedagogik Jämlikhet och delaktighet
Anordnare av småbarnspedagogik har enligt lagen en skyldighet att främja likabehandling och jämställdhet. I detta ingår även att behandla könets mångfald på ett lämpligt sätt med tanke på barnets ålder.
Kuvituskuva, lapset istuvat aamupiirissä

Under de senaste dagarna har Utbildningsstyrelsens stödmaterial för planering av jämställdhet och likabehandling inom småbarnspedagogiken varit föremål för diskussion. I synnerhet har behandling av könets mångfald tillsammans med barn lyfts upp. 

I den här nyheten förklarar vi närmare varför och hur dessa frågor bör diskuteras tillsammans med barn. 

Varför arbetar man med att främja jämställdhet och likabehandling inom småbarnspedagogiken?

Anordnare av småbarnspedagogik är skyldiga att främja jämställdhet och likabehandling och systematiskt och målinriktat arbeta för jämställdhet och likabehandling i enlighet med revideringarna i jämställdhetslagen och diskrimineringslagen som trädde i kraft 1.6.2023. Det är viktigt att arbetet är systematiskt, eftersom barn tidigt tillägnar sig till exempel normer förknippade med kön. Vissa barn känner inte igen sig i dessa, vilket kan väcka ångest.

Majoriteten av alla barn upplever som sitt kön det kön som fastställts vid födseln. Kön kan dock inte delas in i två motsatta och separata former, utan varje persons kön är komplext. En persons fysiska kön och hens könsidentitet är inte samma sak. 

Barn och unga som hör till en könsminoritet och/eller en sexuell minoritet utsätts oftare för mobbning än andra. För att förebygga detta krävs åtgärder med början från småbarnspedagogiken. Åldersanpassad information om könets mångfald och avvecklande av könsnormer främjar förståelse av mångfald och acceptans av olikhet. 

Hur främjas jämställdhet och likabehandling i praktiken?

Redan tillsammans med små barn kan man prata om normer och förväntningar förknippade med könet och kroppen och om att alla är värdefulla sådana som de är. Inom småbarnspedagogiken kan könets mångfald behandlas till exempel genom att personalen bryter mot normer förknippade kön när det gäller klädsel eller intressen. Pojkar kan klä sig i klänning och flickor kan älska att leka med bilar, utan att detta definierar deras kön. 

När man behandlar könets mångfald strävar man inte efter att ifrågasätta någons kön, utan efter att alla ska få vara sig själv. Barn har rätt att på ett tryggt sätt diskutera saker som de funderar på och att få information om könsminoriteter. 

Utbildningsstyrelsens webbplatshelhet Planering av jämställdhet och likabehandling i verksamheten erbjuder stöd för personalen inom småbarnspedagogik och förskoleundervisning vid utarbetandet av jämställdhetsplanen och planen för likabehandling.

Stödmaterialet har utarbetats utgående från regeringsprogrammet. Justitieministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Kvinnosaksförbundet Unionen, Folkhälsan, Uleåborgs universitet och diskrimineringsombudsmannens byrå har deltagit i beredningen av materialet. Anordnare av småbarnspedagogik och personal samt forskare har även hörts.