Avtalsperiod: 1.6.2022 - 31.7.2024
Mellanrapportering och ansökan om tilläggstipendier: 13.2.2023
Slutrapportering: 30.9.2024
Avtalsperiod: 1.6.2022 - 31.7.2024
Mellanrapportering och ansökan om tilläggstipendier: 13.2.2023
Slutrapportering: 30.9.2024
Om mobilitetsdeltagaren inte slutför sin utbytesperiod på det sätt som har kommit överens i förväg kan Erasmus+ -bidraget helt eller delvis krävas tillbaka. Under rådgivining av studenter bör det betonas att alla problem eller förändringar under utbytet måste rapporteras omedelbart till både den sändande och destinationsuniversitetet / organisationen.
Om en student eller anställd har ett fall av force majeure för att slutföra utbytesperioden är det möjlight att stipendiet inte krävas tillbaka. Force majeure kan betraktas som en oförutsedd händelse utanför avtalspartnernas kontroll och som inte orasakas på grund av en försummelse från de avtalspartnerna (den sändande och mottagande organisationen och mobilitetsdeltagaren själv). När det gäller en mobilitetsdeltagare kan ett force majeure fall betraktas, till exempel, som deltagarens egen eller släktings allvarliga sjukdom. Å andra sidan problemer som orsakas av otillräcklig planering eller information för utlandsperioden i princip inte anses vara force majeure fall. Ibland kan en händelse (t.ex. en naturkatastrof) hindra en större grupp från att starta eller fortsätta ett utbyte. I det här fallet kommer EU-kommissionen att besluta att händelsen utses som force majeure.
Force Majeure-ansökan skickas till Utbildningsstyrelsen för behandling med hjälp av det elektroniska formuläret nedan och nödvändiga bilagor i pdf-format kan bifogas med det.
Ändringar av avtalsuppgifterna (inkl. ändringar i högskolans bank- och/eller faktureringsuppgifter) skickas inte per e-post till Utbildningsstyrelsen utan informationen meddelas via det elektroniska formuläret nedan, där signaturen kommer göras elektroniskt.
Utöver Utbildningsstyrelsens elektroniska formulär måste ändring av högskolans Erasmus-kontaktperson anmälas till kommissionens verkställande organ, EACEA, via e-post till EACEA-ECHE [at] ec.europa.eu. Andra ändringar i kontaktpersoner och högskolans juridiska representant högskolor kan göra själv direkt till kommissionens portalerna Funding & Tenders och Erasmus + & European Solidarity Corps.
Mobilitet och data om intensivkurser kommer att registreras i kommissionens informationssystem Beneficiary Module (BM) som ersätter Mobility Tool+ som har använts under tidigare avtalsperioder.
BM systemet finns i EESC-portal (Erasmus + & European Solidarity Corps Single Entry Point). Man loggar in i BM systemet med en EU Login. Mobilitet kan registreras antingen manuellt individuellt eller med överföringsfiler. Instruktioner för använding av BM-systemet finns under sektionen Support på EESC-portalen.
Från och med den 1 juli 2022 kommer Erasmus + Online Language Support (OLS)-utbildning att äga rum på EU Academy-plattformen. Det är obligatoriskt för högskolestudenter som deltar i mobilitet som varar i minst 14 dagar att göra ett färdighetsprov (placement test) i huvudarbetsspråket före utbytet. För andra mobilitetsdeltagare är OLS språkträning en möjlighet och en fördel, men ingen skyldighet.
Erasmus + OLS språkträning erbjuder provsmakning av Erasmus+ progamländernas språken för alla som är intresserade på öppen sida av OLS (Open access OLS). I juli kommer material på 22 språk att vara tillgänglig på öppen OLS-plattformen.
Mobilitetsdeltagarens tillgång till begränsat tillträde-sidan av OLS (Core OLS), där språktester och nivåanpassade språkkurser finns, kommer i framtiden att hanteras i Beneficiary Module genom att registrera mobilitetsdeltagarens data i BM och kryssa i OLS-fältet där. Dataöverföringsgränssnitten mellan BM och EU Academy-plattformen är dock ännu inte färdig när nya OLS öppnar. I det första skedet bjuds mobilitetsdeltagare in till OLS via e-post (modellmeddelande nedan), i det senare skedet sker inbjudan direkt genom EU Academy och slutligen genom Beneficiary Module.
Man loggar sig in till EU Academy-plattformen med EU Login. EU Academy-plattformen har en egen dashboard för OLS-kontaktpersoner (Learning Managers), som gör det möjligt för högskolor att övervaka slutförandet av OLS-tester och språkträning för mobilitetsdeltagare.
På Core OLS-sidan, i den inledande fasen (07/2022) finns det tester och kurser i de fem mest använda språken (engelska, spanska, italienska, franska, tyska) på nivåerna A1 - B2. Andra språk kommer att läggas till plattformen stegvis under läsåret 2022 - 2023 (t.ex. svenska nivåerna A1 - A2 kommer i september och motsvarande finska nivåer i december 2022). Språken av alla 29 programländer förväntas finnas i systemet i mars 2023.
Inkludering är en av de övergripande prioriteringarna för Erasmus+-programmet. Inom mobilitet stöds inkludering t.ex. med ytterligare bidrag till dem med begränsade möjligheter att delta.
Studenter med begränsade möjligheter att delta i mobilitet som tillhör till nationellt definierade grupper kan få fasta höjningar till sina individuella Erasmus+-stipendier. I Finland, från läsåret 2022 till 2023, är dessa grupper:
Sociala hinder (Social obstacles):
Handikapp (Disabilities):
Hälsoproblemer (Health obstacles):
Invandrarbakgrund (Migrant background):
Rättigheten till en fast höjning av individuellt bidrag kan visas genom en försäkran undertecknad av den mobila studenten och sändande högskolan. Högskolan ska förvara försäkran för en eventuell kontroll. Utöver försäkran kan lärosäten begära att se andra dokumenter eller handlingar som de anser att behövs för att bekräfta tillhörigheten till ovan nämnda grupper, men dessa måste och bör inte förvaras i högskolan.
Utöver den fasta höjningen av individuellt bidrag kan mobilitetsdeltagare (studenter och personalen) ansöka om ett kostnadsbaserat inluderingsstöd om de har extra kostnader för mobilitet på grund av personliga, fysiska, psykiska eller hälsötillstånd, inlärning svårigheter eller andra liknande orsaker. Ansökningstiden är löpande. Mer information och ansökningsformulär finns på inkluderingsstödets egen sida.
Material från rådgivningsevenemang av europeiska mobilitet finns på sidan Material från evenemang.