I Finland är kommunen skyldig att ordna grundläggande utbildning för barn som bor i området och är i skolpliktig ålder. Det är skäl för vårdnadshavarna att i förväg kontakta rektorn i barnets skola, så att man tillsammans kan gå igenom de ärenden som rör studierna. Om vårdnadshavarna vet när familjen kommer att återvända till Finland går det också att diskutera och komma överens om studiearrangemangen. Då eleven flyttar utomlands ska skolan ge ett skiljebetyg till eleven, ifall hen avgår från skolan fullständigt. Avgången kan även vara tillfällig förutsatt att undervisningsanordnaren godkänner det. Om eleven avgår från skolan fullständigt, måste hen ansöka till den grundläggande utbildningen på nytt då hen återvänt till Finland.
Vissa skolor kan utfärda betyg på engelska om eleverna behöver ett sådant för studierna utomlands. Utbildningsanordnare är ändå inte skyldiga att utfärda betyg på något annat språk utan föräldrarna måste själva se till att betygen översätts, om den utländska skolan kräver officiella översättningar av finländska betyg.
Innan flytten utomlands lönar det sig för vårdnadshavaren att skaffa sig skolans eller kommunens lokala läroplan, som visar målen och innehållen för de olika läroämnen. Detta är speciellt önskvärt då eleven börjar i en finländsk grundskola utomlands.
Då barnet bor utomlands kan hen antingen gå i en finländsk grundskola utomlands, en lokal skola, en internationell skola eller en Europaskola. Vissa arbetsgivare bekostar skolgången för sina anställdas barn då de studerar utomlands. Vårdnadshavaren kan också ansvara för barnets undervisning hemma och då är studierna självständiga och kompletteras eventuellt med distansstudier. I detta fall måste vårdnadshavarna ta reda på om landet i fråga har skolplikt. Oftast är alternativet ändå en lokal skola. Det är bra att bekanta sig med landets skolsystem innan man flyttar, eftersom skolsystemen i olika länder varierar. Information om skolsystemen finns på undervisningsministeriernas webbplatser för olika länder.
Utomlands finns det fem finländska grundskolor, som av statsrådet har beviljats tillstånd att anordna grundläggande utbildning. Skolorna följer den finländska läroplanen. Det finns också några så kallade hemskolor som är verksamma utomlands men som inte beviljats tillstånd av statsrådet att anordna grundläggande utbildning. Dessa skolor har till exempel inte rättigheter att utfärda betyg som motsvarar betyg i den grundläggande utbildningen.
På orten eller i landet dit familjen flyttar kan det också finnas Finlandsskolor. Finlandsskolorna (Suomikoulut) är språkskolor som erbjuder kompletterande undervisning i finska och finsk kultur för barn till utlandsfinländare.