Nyheter

Läroplikten utvidgas till att gälla yrkesutbildningen

Utbildning och examina Yrkesutbildning Utvidgandet av läroplikten
Läroplikten utvidgas och i fortsättningen är alla unga under 18 år läropliktiga. Varje ung person ska garanteras en möjlighet att avlägga en utbildning på andra stadiet. Centrala reformer utöver att läropliktsåldern höjs är också att studierna blir avgiftsfria för den studerande på andra stadiet och att handledningen och utbildningen i övergångsskedet utvecklas. Anordnarna av yrkesutbildning ska för sin del förbereda sig för reformen under våren 2021.
Kuvituskuvassa opiskelijanuorukaiset seisovat koulun käytävällä

Utvidgningen av läroplikten syns redan i den gemensamma ansökan våren 2021, då de unga som avslutar den grundläggande utbildning söker till studier på andra stadiet. Vårens gemensamma ansökan genomförs samtidigt för ansökan till yrkesutbildning, gymnasieutbildning och olika handledare utbildningar. Majoriteten av de unga som avslutar den grundläggande utbildningen hittar lätt en plats för fortsatta studier. Då läroplikten utvidgas ligger fokus särskilt på sådana elever som har svårt att hitta en plats för fortsatta studier. Reformen utmanar utbildningsanordnarna att utveckla det regionala samarbetet för att det ska gå att hitta en lämplig utbildningsplats för varje läropliktig.        

 

Det är hela arbetsgemenskapens sak att främja genomströmningen

Även om det har funnits bra tillgång till utbildningsplatser för de unga, blir ändå cirka 15 procent av respektive årskull utan en examen på andra stadiet. Många studerande avbryter sina studier. I fortsättningen ska man fästa särskild uppmärksamhet vid genomströmningen inom yrkesutbildningen och utbildningsanordnarna får ett tydligt handlednings- och tillsynsansvar.    

Alla som arbetar inom yrkesutbildningen har i uppgift att främja genomströmningen. För att stödja de studerande individuellt krävs rätt attityd och kunnande. Då läroplikten utvidgas till att omfatta andra stadiet förutsätts också att utbildningsanordnaren utvärderar sina verksamhetsmodeller för stödåtgärder och särskilt stöd. Med ett fungerande samarbete kan man se till att de studerande får det stöd de behöver.     

 

Avgiftsfriheten ökar jämlikheten i utbildningen

För de studerande inom yrkesutbildningen har det uppkommit kostnader till exempel för att skaffa redskap som behövs i studierna. Det har beräknats att de genomsnittliga kostnaderna per studerande under avläggandet av en examen har uppgått till cirka 400 euro. Den yrkesinriktade examen för läropliktiga är i fortsättningen avgiftsfri. I fortsättningen är läromedel, arbetsredskap och arbetskläder och -material som behövs i undervisningen avgiftsfria för den studerande. Den studerande ska fortfarande själv stå för kostnaderna för sådana personliga redskap som behövs inom utbildning som betonar särskilda intressen.  Utbildningsanordnaren beslutar hur avgiftsfriheten ska genomföras.

Avgiftsfriheten kommer i fortsättningen också att gälla skolresor som överstiger 7 kilometer. Genom att studierna blir avgiftsfria ökar jämlikheten inom utbildningen och alla unga får jämlika möjligheter att skaffa sig en utbildning.

 

Ny utbildning för övergångsskedet

I samband med att läroplikten utvidgas förnyas också utbildningarna i övergångsskedet. I augusti 2022 inleds en ny utbildning som handleder för examensutbildning (HUX). Utbildningen ersätter den nuvarande utbildningen som handleder för yrkesutbildning (VALMA). Den nya HUX-utbildningen ger den studerande färdigheter att avlägga studier på andra stadiet. Den studerande har också möjlighet att höja vitsord från den grundläggande utbildningen och avlägga studier inom gymnasieutbildning eller yrkesutbildning.

Under den handledande utbildningen får den studerande handledning för fortsatta studier och val av karriär. För närvarande begärs utlåtanden om utkastet till grunderna och de färdiga grunderna kommer att publiceras under våren 2021. Det lönar sig att så fort som möjligt börja förbereda sig för anordnandet av HUX-utbildningen, eftersom utbildningen förutsätter samarbete mellan aktörerna inom yrkesutbildningen, gymnasieutbildningen och den grundläggande utbildningen.

 

Utbildningsstyrelsen stöder utbildningsanordnarna

Utbildningsstyrelsen finansierar projekt där man utvecklar goda modeller för att främja genomströmningen. Även för personalens utbildningsbehov erbjuds fortbildning som understöds med statsunderstöd.    

Under våren 2021 ordnar Utbildningsstyrelsen också flera webbinarier för yrkesutbildningen som gäller den utvidgade läroplikten. Nedan finns exempel på webbinarier som ordnas under våren. Det lönar sig att följa med utbudet på Utbildningsstyrelsens webbsidor om den utvidgade läroplikten.

 

Under webbinarierna behandlas läropliktens utvidgning till andra stadiet: 

  • 9.2.2021 Kohti uutta TUVA-koulutusta -webinaari 1/4
  • 12.2.2021 Oppivelvollisuuden aamukahvit ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajille 2/2021
  • 19.2.2021 Ammatillisen koulutuksen johdon aamukahviwebinaari
  • 16.3.2021 Kohti uutta TUVA-koulutusta -webinaari 2/4
  • 18.3. 2021 Den nya HUX-utbildningen (på svenska)
  • 19.3.3031 Ammatillisen koulutuksen johdon aamukahviwebinaari
  • 14.4.2021 Kohti uutta TUVA-koulutusta -webinaari 3/4
  • 21.4.2021 Ammatillisen koulutuksen johdon aamukahviwebinaari
  • 11.5.2021 Kohti uutta TUVA-koulutusta -webinaari 4/4
  • 27.53031 Ammatillisen koulutuksen johdon aamukahviwebinaari

Under våren ordnas också fyra fortbildningsdagar kring temat smidiga övergångar (fortbildningarna är på finska, Kohtaamiset sujuvissa siirtymissä). Dagarna ordnas som en del av verksamheten inom projektet Zoomi – sujuvia siirtymiä edistämässä. Fortbildningarna ordnas

  • 17.2.2021
  •  25.3.2021
  •  15.4.2021
  •  26.5.2021

 

Mera information

Om du inte hittade svar på dina frågor på Utbildningsstyrelsens webbsidor om den utvidgade läroplikten kan du skicka din fråga per e-post till adressen oppivelvollisuus [at] oph.fi (oppivelvollisuus[at]oph[dot]fi). För tillfället fungerar adressen endast på finska men den kommer att finnas på svenska senare i vår (laroplikt@oph)


 Läs mera