Statsunderstöd kan beviljas som allmänt understöd eller specialunderstöd. Allmänt understöd är avsett för finansiering av läroanstaltens verksamhet och för att täcka kostnaderna. Det beviljas för ett bestämt syfte för ett års tid (se 1.2 Villkor och begränsningar för allmänt understöd).
Specialunderstöd beviljas för olika utvecklings-, försöks- och startprojekt. Det kan inte användas för att finansiera organisationens egen basverksamhet.
Majoriteten av statsunderstöden som Utbildningsstyrelsen beviljar är specialunderstöd. Dessa allmänna anvisningar gäller både specialunderstöd och allmänna understöd, om inte annat anges i samband med texten i anvisningarna. I varje ansökningsmeddelande och statsunderstödsbeslut framgår det om det är fråga om ett allmänt understöd eller ett specialunderstöd.
Utbildningsstyrelsens statsunderstödsverksamhet stöder genomförandet av de utbildningspolitiska riktlinjerna, utvecklingen av undervisningen och utbildningen samt genomförandet av jämlikhet i utbildningen. Målet är att genom verksamheten uppnå bestående förändringar i strukturerna och verksamheten. Anslag som är avsedda för statsunderstöd beviljas årligen i statens budget.
Villkoren för att kunna ansöka om understöd grundar sig på statsbudgeten och vilka som är behöriga att ansöka om understöd definieras i ansökningsmeddelandet. Statsunderstöd kan beroende på statsunderstödet i fråga sökas av kommuner, samkommuner, yrkeshögskolor, universitet och olika sammanslutningar och stiftelser. Statsunderstöd som berörs av dessa allmänna anvisningar kan i allmänhet inte beviljas privatpersoner eller firmanamn.
Vid beviljandet av behovsprövat statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen, som är en allmän lag. Om anslaget rör en speciallag, följer man den speciallagen.
Mottagaren av statsunderstöd ska vid ansökan och användningen av statsunderstödet följa statsunderstödslagen samt noggrannare föreskrifter som fastställts utifrån den, övrig lagstiftning som tillämpas på verksamheten samt dessa anvisningar och villkoren som ställts i statsunderstödsbeslutet.
Följande speciallagstiftning är starkt sammanbunden med statsunderstödsverksamheten:
- lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet
- statsrådets förordning om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet
- lagen om fritt bildningsarbete
- förordningen om fritt bildningsarbete
Speciallagstiftningen ska följas i statsunderstödsverksamheten som hör till lagens tillämpningsområde.