Nyheter

Att lära sig om kulturarvet är en del av läroplanen

Aktuellt Yrkesutbildning Grundläggande utbildning Småbarnspedagogik Läroplan
Gränsdragningen mellan kulturella evenemang och religiösa tillställningar har väckt stor diskussion. I undervisning enligt grunderna för läroplanen ingår även att lära sig om kulturarvet: religionen har haft ett stort inflytande på den västerländska konsten och kulturen, vilket även behandlas i undervisningen. Vid religiösa tillställningar är det däremot fråga om religionsutövning.
Penslar i burken i bildkonstklassrummet.

Att eleverna lär sig om kulturarvet ingår i läroplansgrunderna för den grundläggande utbildningen som utfärdats av Utbildningsstyrelsen. Till exempel konserter, teaterföreställningar och konstutställningar kan ingå i undervisningen i enlighet med läroplanen.

Olika religiösa traditioner har påverkar kulturer och samhällen på många olika sätt. Deras inflytande behandlas i olika läroämnen. Till exempel inom den västerländska musiken, bildkonsten och arkitekturen har religionen ett centralt inflytande och det är inte möjligt att lära sig om dem utan att behandla religiös symbolik. Undervisningen är ändå religiöst obunden.

Undervisningen enligt läroplanen är avsedd för alla elever och är obligatorisk. Man behöver inte ordna alternativ verksamhet. 

Lagen och läroplansgrunderna ligger till grund för anordnandet av undervisningen i praktiken. Skolan bär ansvaret för anordnandet av olika tillställningar i anslutning till undervisningen. Förutom innehållet inverkar även det pedagogiska tillvägagångssättet på tillställningens karaktär. 

Det är fråga om en religiös tillställning när eleverna delaktiggörs i religionsutövningen eller innehållet i övrigt har en betoning på utövande av religion. Verksamhet av detta slag är till exempel gudstjänster och andra religiösa förrättningar eller religiösa morgonsamlingar. Dock kan till exempel en barockmusikkonsert vara en del av undervisningen i enlighet med grunderna för läroplanen, där eleverna lär sig om kulturarvet. Om det däremot utöver musik ingår religionsutövning, är det fråga om en religiös tillställning. 

Religiösa tillställningar ska ordnas separat från skolans övriga verksamhet

Utbildningsstyrelsen har utfärdat anvisningar för gemensamma fester och religiösa tillställningar för anordnarna av småbarnspedagogik och utbildning. I anvisningarna beskrivs hur bestämmelserna som gäller religions- och samvetsfrihet ska tas i beaktande till exempel då man ordnar religiösa tillställningar och alternativ verksamhet samt fester som är gemensamma för alla. Det är utbildningsanordnarna och anordnarna av småbarnspedagogik som ansvarar för att undervisningen och arrangemangen genomförs på det sätt som förutsätts enligt bestämmelserna och föreskrifterna.

I anvisningarna konstateras att religiösa tillställningar ska ordnas separat från den övriga verksamheten och att man ska ordna alternativ verksamhet. Man ska informera barnen och de unga samt deras vårdnadshavare om tillställningarna i god tid på förhand. I anvisningarna betonas även i övrigt anordnarens ansvar att informera. 

Till skolåret hör också traditionella fester som är gemensamma för alla. De är en del av verksamheten och undervisningen som alla ska delta i. Festerna kan enligt riksdagens grundlagsutskott innehålla inslag som anknyter till religion och som är en tradition i den finska kulturen. Ett exempel på detta är att man sjunger en enskild psalm, vilket inte innebär att festen är en religiös tillställning. Ingen får tvingas eller utsättas för påtryckning att sjunga psalmen i strid mot sin egen övertygelse. Vid behov kan man komma överens med vårdnadshavarna om individuella arrangemang för en elev om vårdnadshavarna inte vill att barnet ska delta i hela programmet på en fest.

Anvisningarna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt andra stadiet uppdaterades hösten 2022. Inga ändringar gjordes i författningarna som ligger till grund för anvisningarna, men anvisningarna uppdaterades utgående från bland annat riksdagens grundlagsutskotts betänkanden och laglighetsövervakarnas avgöranden.