Kortvariga mobilitetsprojekt (KA122-ADU)
Mobilitetsprojekt utvecklar yrkesskickligheten hos personal som arbetar med vuxenutbildning och ger vuxna studerande möjlighet att internationaliseras i en autentisk miljö. Personalen kan delta i en kurs eller en job shadowing- eller undervisningsperiod utomlands. Studerandenas mobilitet är riktad till personer som är i en svagare ställning än andra och som har mindre möjligheter att delta i internationell verksamhet än andra. Studeranden ska vara registrerad som studerande i organisationen/vid läroanstalten eller på annat sätt aktivt delta i dess verksamhet.
Du ansöker om finansiering för projektet från Utbildningsstyrelsen.
Partnerskap för samarbete (KA210-ADU, KA220-ADU)
I partnerskap för samarbete kan din organisation utveckla vuxenutbildningen tillsammans med europeiska partner. Partnerskapen för samarbete har placerats inom programområde 2 (KA2). Du ansöker om finansiering för projektet från Utbildningsstyrelsen.
Din organisations samarbetsprojekt kan vara ett småskaligt partnerskapsprojekt (KA210) som fokuserar på utbyte av god praxis. I den här projektformen samarbetar du med minst en partner från ett annat programland. Projekten pågår i 6–24 månader.
Din organisations projekt kan också vara ett mer omfattande partnerskapsprojekt (KA220) där man utvecklar konkreta produkter, såsom gemensamma studiehelheter och undervisningsmaterial. Partnergruppen består av minst tre organisationer från tre programländer. Projekten pågår i 12–36 månader.
Både vuxenutbildningspersonalen och vuxenstuderande kan delta i projekten beroende på projektets karaktär och mål.
Samarbete utanför programländerna är också möjligt om det är motiverat med tanke på projektets mål eller om det tillför projektet nödvändig kompetens.
Kontrollera vilka länder som deltar i Erasmus+ och börja planera projektet!
Ackreditering för vuxenutbildningsorganisationer
Vuxenutbildningsorganisationer kan övergå från enskilda projekt till mer planmässig, flerårig och strategisk internationell verksamhet genom att ansöka om Erasmus + ackreditering för den egna organisationen.
Ackrediteringen förutsätter att de deltagande organisationerna har en strategisk plan för internationell verksamhet och mobilitet (Erasmus Plan) där utvecklingsmålen på lång sikt fastställs. När det gäller mobilitet ska man beakta Erasmus-kvalitetskriterierna, som är en del av ansökan. De innehåller olika ämnesområden, såsom projektförvaltning, stöd för deltagarna, eftersträvade lärresultat, verkningar för organisationen och utbyte av erfarenheter.
Ackrediteringsansökan är öppen en gång per år och organisationen beviljas alltid ackrediteringen ända till programperiodens slut. Med ackrediteringen är det möjligt att ansöka om den årliga finansieringen genom ett förenklat ansökningsförfarande från och med våren 2021 under hela den sjuåriga programperioden.