Nyheter

De studerandes och elevernas säkerhet och skolans stöd i krissituationer är av högsta prioritet

Aktuellt Elev- och studerandevård Säkerhet och trygghet
Det våldsdåd som inträffade vid yrkesinstitutet Savon ammattiopisto i Kuopio tisdagen den 1 oktober har chockat Finland och skolvärlden djupt.

– Jag vill å Utbildningsstyrelsens vägnar sända våra djupaste kondoleanser till offren och deras anhöriga. Krishjälp och stöd behövs nu i läroanstalter runt om i Finland, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

De studerandes och elevernas säkerhet är av högsta prioritet. Utbildningsanordnarna ansvarar i samarbete med de lokala myndigheterna bland annat för hur man lokalt erbjuder hjälp.

Det är skäl att komma ihåg att utöver de studerande och den personal som fanns på plats och som utsattes för dåden, har händelserna också fått stor mediesynlighet vilket kan väcka reaktioner och stödbehov, samt påverka trygghetskänslan också på andra håll i Finland.

– Det vore bra om utbildningsanordnarna ordnar diskussionstillfällen för de elever och studerande som vill prata om det skedda, där de kan få svar på sina frågor.

Frågan ska behandlas på ett sätt som lämpar sig för åldersgruppen. Till exempel ska barn under skolåldern skyddas från detaljer och nyhetsbilder som kan vara skrämmande eller skapa obehag.

Förebyggande verksamhet, planering och övning har en viktig roll

I hotfulla faro- och krissituationer är det de ansvariga myndigheterna som har det operativa ansvaret. Utbildningsanordnaren ska ändå se till att läroanstalternas säkerhets- och krisplaner är uppdaterade, och att man i planerna har definierat de olika aktörernas ansvar. I krisplanen beskrivs bland annat hur man ska förebygga akuta krissituationer, hur man kan förbereda sig och hur man ska agera i sådana situationer.

Utbildningsstyrelsens säkerhetsmanual ger utbildningsanordnarna ytterligare information och stöd för att säkerställa säkerheten vid läroanstalterna. I läroplansgrunderna och i Utbildningsstyrelsens föreskrift som berör yrkesutbildningen föreskrivs vad den krisplan som ingår i elev- och studerandevårdsplanen ska innehålla.

Det bästa sättet för läroanstalterna att försäkra sig om att de snabbt kan reagera i farosituationer är att på olika sätt försöka förutse krissituationer och göra upp handlingsplaner för dem.

Krisberedskap innebär bland annat att man förbereder personal, elever och studerande för hur man agerar i farosituationer och att man också övar inför dessa situationer. Vid läroanstalterna kan man till exempel öva sig på att söka skydd inomhus i hotfulla situationer, evakuering, kommunikation eller samarbete med andra myndigheter som polisen och räddningstjänsten.

– Motsvarande våldsdåd vid läroanstalter är ovanliga, men trots det kan hot om dessa inte helt och hållet undanröjas. Utbildningsanordnarna kan också vända sig till Utbildningsstyrelsen i frågor som handlar om säkerhet. Utbildningsstyrelsen ordnar bland annat utbildning om säkerheten i läroanstalter och skolor, säger direktören för juridiska frågor Matti Lahtinen.

Mer information