Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986, nedan jämställdhetslagen) trädde i kraft i Finland den 1 januari 1987.
Syftet med jämställdhetslagen är att främja jämställdheten mellan kvinnor och män, att förebygga diskriminering på grund av kön och att förbättra kvinnans ställning särskilt i arbetslivet. Syftet med lagen är även att förhindra diskriminering på grund av könsidentitet och könsuttryck.
Jämställdhetslagen förutsätter bland annat att det ordnas likvärdiga möjligheter för män och kvinnor till utbildning och yrkesmässig utveckling. Undervisning, forskning och läromedel ska bidra till att syftet med lagen nås. Jämställdhet främjas inom småbarnspedagogik, utbildning och undervisning med beaktande av barnets ålder och mognad. Varje barn, elev och studerande bemöts som en individ.
Lagen förpliktar läroanstalterna att uppgöra en operativ jämställdhetsplan. Skyldigheterna som gäller småbarnspedagogik träder i kraft från och med 1.6.2023 för såväl anordnarna av småbarnspedagogik som serviceproducenterna.
Syftet med diskrimineringslagen (1325/2014)är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Enligt diskrimineringslagen är diskrimineringsgrunderna
- ålder
- ursprung
- nationalitet
- språk
- religion
- övertygelse
- åsikt
- politisk verksamhet
- fackföreningsverksamhet
- familjeförhållanden
- hälsotillstånd
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- någon annan omständighet som gäller den enskilde som person.