Coronaepidemin kan på många sätt ha inverkat på barnens möjligheter att delta förskoleundervisningen och småbarnspedagogiken, samt på hur verksamheten har ordnats under det senaste läsåret. Då det nya läsåret börjar lönar det sig att föra diskussioner om den exceptionella situationen, att utbyta erfarenheter och att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap. Man behöver utgående från den lokala situationen bedöma hurdan planering som behövs för återhämtningen från coronaepidemin.
Anordnaren av förskoleundervisning ansvarar för att förskoleundervisningen och stödet för barnets växande och lärande samt elevvården inom förskoleundervisningen ordnas i enlighet med lagstiftningen och grunderna för förskoleundervisningens läroplan samt den lokala planen. Utbildningsstyrelsen rekommenderar att anordnaren av förskoleundervisning planerar vilka åtgärder som behövs på lokal nivå för att stödja återhämtningen från coronaepidemin. På lokal nivå kan man också göra upp en separat plan för återhämtningen eller inkludera planen som en del av enhetens verksamhetsplan.
I planeringen av återhämtningen från coronaepidemin ska man beakta till exempel följande aspekter:
- Hur ska man i den lokala planeringen till exempel ta hänsyn till följande: anordnaren av förskoleundervisning, verksamhetsenheten och den enskilda medlemmen av personalen samt barnet och vårdnadshavaren?
- Hurdan information behövs som stöd för planeringen?
- Hur samlar man information om hur coronaepidemin har påverkat olika grupper, till exempel barnen, personalen?
- Hur involveras och hörs barnen, personalen och vårdnadshavarna?
- Hur behandlar man coronaviruset i förskoleundervisningen och hur utbyter man erfarenheter av coronatiden?
- Hur kan man med hjälp av planeringen stödja och bygga upp tron på framtiden?
- Vilka olika insatser behövs med hänsyn till olika grupper eller ur ett regionalt, lokalt eller den enskilda enhetens perspektiv?
Utifrån erfarenheterna från coronatiden kan man utveckla verksamheten och undervisningen inom förskoleundervisningen till exempel genom att utarbeta verksamhetsmodeller
- för att stödja barnens välbefinnande
- för att identifiera barnens behov av stöd och stärka det individuella stödet
- för att stärka barnens förutsättningar att lära sig
- för att inkludera digital kompetens och digital pedagogik som en del av förskoleundervisningen
- för ett konsekvent ledarskap vid verksamhetsenheten inom förskoleundervisning och för att stödja personalen.
Speciellt viktigt är det att även i fortsättningen använda sig av de digitala lösningar som visat sig fungerande under coronatiden. Det vore viktigt att höra personalens, barnens och vårdnadshavarnas erfarenheter av vilka lösningar som har fungerat bra och vilka som har främjat kommunikation och växelverkan. På samma gång ska man fästa uppmärksamhet vid lösningar som inte har varit lika fungerande och överväga om de ska användas i fortsättningen. Som hjälp vid planeringen av hur det lönar sig att vidareutveckla barnens och personalens digitala färdigheter kan man använda sig av de beskrivningar av digital kompetens som utarbetats inom ramen för utvecklingsprogrammet Nylitteracitet.