Efter ett beslut om godkännande ingår er organisation ett projektavtal med Finlands nationella Erasmus+-byrå (Utbildningsstyrelsen). I projektavtalet anges vilka regler och skyldigheter ni måste följa i egenskap av förmånstagarorganisation
Projektavtal och dess bilagor
Rapporterings- och administrationsverktyget
Erasmus+-programmets verktyg för rapportering och administration, Erasmus+ Beneficiary Module, har lanserats. Vi ordnar utbildning i användningen av systemet som webbinarier.
Varje mobilitetsperiod registreras på plattformen Erasmus+ Beneficiary Module (BM). Slutrapporten ska också göras på plattformen.
När du öppnar länken Beneficiary Module flyttas du till Erasmus+ -programmets Single entry point-sida. På den här sidan kan ni uträtta flera olika ärenden, till exempel se på era ansökningsblanketter, göra nya ansökningar, redigera er OID-kod, hämta partners OID-koder och registrera uppgifter om mobilitet på Beneficiary Module-plattformen. Sidan fungerar delvis utan att logga in, men för flera ärenden behöver du EU Login-inloggning.
Använd den e-postadress som kopplats till EU Login-användarnamnet och som fanns i er ansökan om du vill öppna Beneficiary Module. När du vill gå till Beneficiary Module öppnar du Projects i menyn på vänster sida på Erasmus+-programmets webbsida Singel entry point.
- Gå till Erasmus+ Beneficiary Module (BM)
- Gå till BM-instruktionen
- Gå till BMs utstationeringsguide för mobilitet för grupper av skolelever
- Gå till BMs utstationeringsguide för mobilitetsperioden
- Gå till Participant reports guide
- Participant Report Form (example)
- Participant Report Form (group example)
- Gå till Final Beneficiary Report templates
- Gå till Manage the final beneficiary report
- Gå till budget guide
- Gå till How to complete and submit the final beneficiary report
- Videor
Anmälan om ändringar
Det kan ske förändringar i de mobilitetsperioder som ingår i ett projekt under projekttiden. En del förändringar måste anmälas till Utbildningsstyrelsen med blanketten nedan. Alla förändringar behöver inte anmälas.
Tillåtna förändringar
Det är tillåtet att göra vissa ändringar i projektet inom ramen för projektavtalet och er ansökan. Du kan läsa i projektavtalet hurdana ändringar som är tillåtna. I det här avsnittet har vi tagit upp några av de vanligaste ändringarna. Vi berättar hur man ska förfara med dem. Kom ihåg att det är er organisations projekt, så deltagarna i mobiliteten kan vara andra än de som angetts i er ansökan. Mobilitetens destination och form kan också ändras. Det viktigaste vid förändringar som gäller personer och mobilitetsformer är att komma ihåg de mål för Erasmus+-planen som ni angett i ackrediteringsansökan och uppnåendet av dem.
Överföring av medel mellan utgiftsklasser
Understöden för ackrediterade projekt är inte indelade i utgiftsklasser. Endast inkluderingsstödet för deltagare har en egen utgiftsklass.
- Inkluderingsstöd för deltagare: Inkluderingsstöd kan överföras till en annan utgiftsklass endast genom en begäran om ändring.
Oöverstigligt hinder – Force Majeure
Om en mobilitetsperiod ställs in eller avbryts på grund av ett oöverstigligt hinder ska man alltid från fall till fall och så snart som möjligt efter händelsen kontrollera med Utbildningsstyrelsen om kriterierna uppfylls. Ett oöverstigligt hinder är en oväntad händelse som avtalsparterna inte kunnat påverka och som inte beror på försummelse från avtalsparternas sida. Läs våra anvisningar och anmäl händelsen med den elektroniska Force Majeure-blanketten.
Ändringar som ska anmälas med en blankett
Om er organisations kontaktuppgifter, lagliga företrädare eller kontaktperson för projektet ändras, ska detta meddelas till Utbildningsstyrelsen med en blankett som undertecknats av kontaktpersonen. Om ni vill ansöka om större ändringar i projektavtalet, som kräver Utbildningsstyrelsens godkännande, ska ni använda en blankett som undertecknas av den lagliga företrädaren. Båda webblanketterna undertecknas elektroniskt.
Närmare anvisningar gällande andra avtalsändringar fås av Utbildningsstyrelsen via erasmus.yleissivistava(at)oph.fi. Andra ändringar är exempelvis:
- sammanslagning av organisationer
- ändring av organisationens officiella namn
- ändring av bankuppgifter
Dataskydd och säkerhet
Vi ger vägledning om hur man i projektet ska beakta dataskyddet för dem som deltar i mobilitet. Vi övervakar också hur dataskyddsfrågorna sköts.
Deltagarna måste informeras om hur deras personuppgifter behandlas innan uppgifterna antecknas i rapporterings- och förvaltningsverktyget. Beakta också att det i slutrapporten finns frågor relaterade till dataskyddet. Beakta säkerhet, konfidentialitet och förvaring särskilt vid behandling av dokument som inte ingår i rapporterings- och förvaltningsverktyget. Det nya rapporterings- och förvaltningsverktyget kommer att ha ett eget dataskyddsmeddelande, som kommer att länkas till den här sidan när det publiceras.
Er organisation ska själv se till att försäkringsskyddet omfattar deltagarna i mobilitetsaktiviteter.
Innan minderåriga deltar i ett projekt ska man se till att de tillämpliga bestämmelserna om minderårigas skydd och säkerhet till alla delar överensstämmer med lagstiftningen i det sändande och det mottagande landet; inklusive bl.a. föräldrars eller vårdnadshavares samtycke, försäkringsarrangemang och åldersgränser.
- Integritetspolicy i Erasmus+
- Läs mer: Utbildningsstyrelsens handledning om dataskydd
- Läs mer: EU:s korta handledning för GDPR riktad till skolor och lärare
- Corona-anvisningar för pågående projekt inom Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren
- Utrikesministeriets resemeddelanden
- Sjukvård i internationella situationer (på finska)
- Läs om det europeiska sjukvårdskortet på FPA:s sidor
Val av deltagare i mobilitet
Informera personal, elever och studerande om hur man ansöker om mobilitet, vilka ansökningsdokument som behövs och hur urvalet går till. Urvalet görs på ett rättvist, transparent och dokumenterat sätt. Alla anställda som är stödberättigade ska ges möjlighet att delta. Definiera era egna urvalskriterier. Urvalskriterierna kan vara motivation, tydliga mål för mobiliteten och samtycke till att dela med sig av erfarenheten, och det är särskilt viktigt att kriterierna stämmer överens med de behov som anges i den europeiska utvecklingsplanen. Vi rekommenderar att en urvalskommitté används för urvalet. Gör upp en promemoria över valet.
Ni har angett redan i ansökningsblanketten vilka mobilitetsformer ni deltar i. Nedan presenteras mobilitetsformerna kort. I samma ansökan ansöker man ofta om flera mobilitetsformer. Ändringar kan göras vid behov, förutsatt att målen i ansökan förblir desamma.
Mobilitetsformer
Mobilitet för grupper av skolelever: Skolorna kan sända elevgrupper för att delta i undervisningen i en skola i ett annat land. Lärare och andra bemyndigade personer från den sändande skolan måste följa med eleverna och stanna kvar under hela perioden.
Kortvarig mobilitet i utbildningssyfte för elever: Elever kan tillbringa en tid utomlands för att delta i undervisningen i en partnerskola eller praktisera en period vid en annan relevant organisation utomlands. Ett individuellt utbildningsprogram ska fastställas för varje elev. För deltagare med sämre förutsättningar kan mobilitetsperioden i motiverade fall vara kortare, men den ska vara minst två dagar lång.
Långvarig mobilitet i utbildningssyfte för elever: Elever kan tillbringa en tid utomlands för att delta i undervisningen i en partnerskola eller praktisera en period vid en annan relevant organisation utomlands. Ett individuellt utbildningsprogram ska fastställas för varje elev. Alla deltagare får obligatorisk handledning inför avresan.
Jobbskuggningsperiod: Deltagaren bekantar sig med arbetet på en skola, på ett daghem eller i någon annan organisation som är verksam inom allmänbildande utbildning.
Undervisning utomlands: Deltagaren undervisar på en skola eller ett daghem.
Deltagande i kurs: En kurs eller en utbildning som finns på portalen School Education Gateway eller en annan valfri källa.
Inbjudna experter: Du kan bjuda in utbildare, lärare eller experter för att utveckla undervisning och lärande. Dessa kan till exempel utbilda anställda, presentera nya undervisningsmetoder eller bidra till att god praxis överförs.
Mottagande av lärarpraktikanter: Den mottagande organisationen får ett litet bidrag för att inleda verksamheten. Stödet för praktikantens rese- och vistelsekostnader betalas av deras hemorganisation.
Personal | Elever/studerande | |
Mobilitetsformer |
|
|
Deltagare |
|
|
Annan verksamhet |
|
Förberedande besök |
Avgiftsfriheten inom utbildning på andra stadiet
Utbildningsanordnaren har rätt att ta ut en skälig avgift för sådan frivillig verksamhet som kompletterar studierna, såsom exkursioner, studiebesök eller evenemang. Den avgiftsbelagda verksamheten får inte vara den enda möjligheten att avlägga en viss kurs, ett studieavsnitt eller en examensdel, utan utbildningsanordnaren ska alltid även erbjuda ett avgiftsfritt alternativ.
Var hittar man destinationer för mobilitet?
Hur man kan söka en målskola för elev- och studerandemobilitet
Det finns flera kanaler för sökning av målskolor som är lämpliga med tanke på målen i ert projekt. Allmänna villkor som ska vara uppfyllda:
- mållandet deltar i Erasmus+-programmet
- gruppmobiliteten, den kortvariga mobiliteten eller den långvariga mobiliteten är i linje med målen i er ansökan.
Skolan kan vara en tidigare eller ny projektpartnerskola. Om det är frågan om en helt ny skola kan ni ansöka om bidrag för ett förberedande besök. Ni kan söka en målskola till exempel med webbverktyget eTwinning. Det kan också löna sig att fråga om personalen, grannskolan eller grannkommunen har några lämpliga kontakter.
Ni kan också dra nytta av skolor som är ackrediterade i ett annat Erasmus+-land. Dessa skolor har en internationell verksamhet som påvisats hålla hög kvalitet och de känner till Erasmus+-programmet, så med dem är det lättare att inleda samarbete.
Hur man kan söka en kurs eller en skola för jobbskuggning eller undervisning
Det finns flera kanaler för sökning av målskolor som är lämpliga med tanke på målen i ert projekt eller målskolor för jobbskuggning. Allmänna villkor som en kurs eller en skola för jobbskuggning/undervisning ska uppfylla:
- mållandet deltar i Erasmus+-programmet
- kursen, jobbskuggningen eller undervisningsperioden är i linje med målen i er ansökan
- läraren och skolan har gjort en kvalitets- och prisjämförelse vid val av plats.
Du kan söka kurser och utbildningar i olika ämnen till exempel i kursförteckningen i webbforumet School Education Gateway. Utbildningarna är avsedda för lärare och annan undervisningspersonal på skolor. Observera att Europeiska kommissionen inte garanterar kvaliteten på de anmälda kurserna. Du kan också söka målskolor för jobbskuggning i webbforumet School Education Gateway eller med webbverktyget eTwinning. Gå igenom de anmälda skolorna och daghemmen eller anmäl ditt intresse att ta emot en jobbskuggningslärare.
School Education Gateway och eTwinning kommer snart att slås ihop till den nya European School Education Platform. Information om hur detta kommer att påverka din användning av de båda plattformarna finns i frågor & svar (på engelska).
Observera att stora mässor och konferenser i allmänhet inte är lämpliga som utbildning, eftersom deltagaren måste få ett intyg över deltagandet. Även andra än de ovannämnda verktygen som tillhandahålls av kommissionen kan användas för att hitta ett lämpligt objekt.
- School Education Gateway:s kursförteckning
- Utbildningsstyrelsens eTwinning-sidor
- Sök en lärarpraktikant på sidan Erasmus in Schools
- Databas över utländska ackrediterade skolor (välj map)
- Gå till den nya European School Education Platform frågor & svar (på engelska)
- Gå till European School Education Platform
Långsiktiga elev- och studentutbyten
Ett projekt kan ordna en mobilitetsperiod på 30–365 dagar för elever och studerande på en utländsk skola. De deltagande organisationernas uppgift är att planera och genomföra verksamheten. En förutsättning för att projektet ska lyckas är att man ser till att mobiliteten förbereds, genomförs och följs upp på ett högklassigt sätt. Kommissionen har publicerat en handledning som ska hjälpa skolor, lärare, elever, föräldrar och värdfamiljer att åstadkomma en god inlärningserfarenhet och sörja för elevens välbefinnande under utlandsvistelsen. Handledningen innehåller information om roller och ansvar, utsatta tider och hur dessa ska följas samt ge instruktioner och tillhandahålla deltagarna de mallar och blanketter som behövs.
Projekten bör tänka igenom vilka tidpunkter som är lämpliga för den egna organisationen ("mobilitetsfönster"), tidpunkter när deltagandet är smidigast för alla parter. Till exempel på gymnasier kan det vara direkt efter höstens och vårens studentskrivningar.
För elever som deltar i långvarigt utbyte ska det nationella kontoret, det vill säga Utbildningsstyrelsen, inför avresan ordna en handledning som varar en dag. Syftet med denna är inte att ersätta den handledning som projektet ger inför avresan utan den ska ge deltagarna ytterligare stöd och tillhandahålla en referensgrupp bestående av de övriga deltagarna. Det har preliminärt planerats att handledningen inför avresan ska ordnas tre gånger om året: i september, december och april.
Kom ihåg deltagarintyget
Över varje mobilitet måste deltagaren få ett deltagarintyg som har undertecknats av den mottagande organisationen så att enhetskostnaderna för deltagaren kan godkännas. Om den mottagande organisationen inte har någon intygsmall, kan mallen nedan användas. Om du önskar kan du göra ändringar i mallen så att den motsvarar projektets behov (logotyper, beskrivningar av mobiliteterna etc.).
Erkännande av mobiliteter
Den sändande organisationen kan bevilja den som deltagit i en mobilitet ett Europassintyg i samarbete med utbildningsanordnaren. Detta intyg är en personlig dokumenthelhet som beskriver personens kunnande.
Handledningar
Europeiska kommissionen har publicerat ett antal handledande dokument för Erasmus+.
Inkludering och mångfald
Målsättningen är att allt fler individer och fler målgrupper ska inkluderas. Därför har man i det nya Erasmus+-programmet tagit bort hinder som olika målgrupper kan stöta på i internationaliseringen. Kommissionen har gett ut ett nytt dokument för att hjälpa till att skapa lika möjligheter för alla att delta i programmet. I detta nämns följande hinder:
- funktionsnedsättning
- hälsoproblem
- hinder relaterade till utbildningssystem
- kulturella skillnader
- sociala hinder
- ekonomiska hinder
- hinder relaterade till diskriminering
- geografiska hinder.
Mekanismer för att stödja och främja inkludering och mångfald
För att förbättra inkluderingen används flera metoder, redan i ansökningsskedet. Projekt kan få ekonomiska bidrag för särskilda behov.
- Ytterligare finansiering för mobilitet för personer med sämre förutsättningar än andra. Bidrag kan beviljas för kostnader som beror på särskilda behov, till exempel kostnader för förstärkt mentorverksamhet, resor, inkvartering, personlig assistans eller särskilt interkulturellt eller språkligt stöd.
- Man ansöker vanligtvis om bidraget redan i ansökningsblanketten, men ett projekt har rätt att under projektperioden överföra medel som beviljats för andra enhetskostnader till inkluderingsbidraget. Observera dock att det totala bidraget för projektet inte får öka.
- Ytterligare finansiering för organisationer som genomför projekt som aktivt främjar inkludering och mångfald och som är särskilt inriktade på grupper som är svåra att nå. Ytterligare bidrag finns tillgängliga för att täcka eventuellt extra arbete och kostnader för personer som följer med deltagare med sämre förutsättningar.
- I ansökningsblanketten har det varit möjligt att ansöka om 100 euro per mobilitet.
Miljöansvar
Deltagarna i Erasmus+ uppmuntras att välja sätt att resa med låga utsläpp och att göra miljömässigt ansvarsfulla val i all verksamhet. Programmet stöder spridandet och utvecklingen av kunskap och kompetens gällande klimat- och miljöfrågor.
Miljöansvaret har också beaktats i stödet för resande så att grönt, det vill säga miljömässigt ansvarsfullt resande stöds med större enhetskostnader. För beräkningen av antalet kilometer används alltid kommissionens egen avståndsräknare.
Eftersom det tar längre tid att resa grönt längs marken, kan man utöver de vanliga två resdagarna få individuellt stöd för fyra resdagar, det vill säga totalt sex resdagar. Det innebär tre resdagar före mobilitetsperioden i ett annat land och tre dagar efter den. Det individuella bidraget fastställs enligt destinationslandet. Tre olika kategorier för länder används. Det individuella bidraget är i allmänhet 105–135 euro per dag för personal och 45–60 euro per dag för studerande.
Travel distances | Standard travel - Amount | Green travel - Amount |
---|---|---|
Between 0 and 99 KM: | 23 EUR per participant | |
Between 100 and 499 KM: | 180 EUR per participant | 210 EUR per participant |
Between 500 and 1999 KM: | 275 EUR per participant | 320 EUR per participant |
Between 2000 and 2999 KM: | 360 EUR per participant | 410 EUR per participant |
Between 3000 and 3999 KM: | 530 EUR per participant | 610 EUR per participant |
Between 4000 and 7999 KM: | 820 EUR per participant | |
8000 KM or more: | 1500 EUR per participant |
Digitalisering
Virtuellt lärande kompletterar fysisk mobilitet och perioder utomlands.
Under coronapandemin har projekten som bilaga till avtalet ett tilläggsavtal som berättigar till bidrag för genomförandet av projekt som gäller virtuell mobilitet.
Rådgivningsevenemang
Vi kommer att lista frivilliga webbinarier och utbildningar på denna sida och kommer även att meddela projektkoordinatorn via e-post. Vanligtvis spelas webbinarier in och kan ses på vår sida i 2 veckor. Du kan fortfarande titta senare genom att begära en inspelningslänk från oss.
- Prenumerera på informationsbrevet KA121-SCH
- Uusien Erasmus+ KA121-SCH -hankkeiden aloituskoulutus 1.10.2021
- Matkustusturvallisuus ja vakuutukset -webinaari 2.12.2021 tallenne
- Lomakkeet ja hallinto tutuiksi -webinaari 7.4.2022
- Viestintä- ja vaikuttavuusinfo 10.5.2022
- Erasmus+ Beneficiary Module -info 18.5.2022
- Erasmus+ KA121-SCH -hankkeiden aloituskoulutus 23.5.2022
- Viestintä- ja vaikuttavuusinfo 9.9.2022
- Erasmus+ Beneficiary Module -info 26.9.2022
- Erasmus+ -ohjelma Ukrainasta paenneiden tukena -webinaari 27.9.2022
- Erasmus+ Beneficiary Module -aloituskoulutus 7.12.2022
- Erasmus+ loppuraportti koulutus KA121-SCH-hankkeille 13.12.2022
- Lähtövalmennus pitkäkestoisiin opiskelijaliikkuvuuksiin osallistuville 20.1.2023
- Erasmus+ Beneficiary Module -info 29.3.2023
- Pitkäkestoisten oppilas-/opiskelijaliikkuvuuksien valmennus 18.4.2023
Kommande webbinarier
Kommande evenemang på plats
Annat stödmaterial
Anmäl dig till KA121-SCH informationsbrev projektkoordinatorer
Finansieringsansökan
I ansökan anges både personalens och studerandenas önskemål om mobilitet i ett land som deltar i Erasmus+-programmet. För ackrediterade sökande garanteras finansiering, men dess godkända belopp kan avvika från ansökan. Planera så realistiska mobiliteter som möjligt och kom ihåg att mobiliteten i finansieringsansökan alltid grundar sig på målen i ackrediteringsansökan.
Kommunikationsanvisningar för Erasmus+-projekt
Det hör till era skyldigheter att informera synligt om ert Erasmus+-finansierade projekt. Berätta och informera om ert projekt och om finansieringen av det på ett ändamålsenligt och öppet sätt!
Ta kontakt
Vi ger råd per e-post och telefon:
- Sirkka Säikkälä, etunimi.sukunimi [at] oph.fi (fornamn.efternamn(@)oph.fi)class="spamspan", tfn 0295 338 583
- Katariina Petäjäniemi, etunimi.sukunimi [at] oph.fi (fornamn.efternamn(@)oph.fi)class="spamspan", tfn 0295 338 506
- Liisi Airas, etunimi.sukunimi [at] oph.fi (fornamn.efternamn(@)oph.fi)class="spamspan", tfn 0295 331 565
- Maive Matikainen, etunimi.sukunimi [at] oph.fi (fornamn.efternamn(@)oph.fi)class="spamspan", tfn 0295 338 613