Utbildningssystemet i Finland grundar sig på förtroende och kommunerna och skolorna fungerar som autonoma aktörer, vilket betyder att till exempel Utbildningsstyrelsen inte har någon övervakande roll. De nationella läroplansgrunderna skapar ramarna, utifrån vilka kommunerna och skolorna gör upp sina egna läroplaner. Det är statsrådet som beslutar om timfördelningen mellan olika läroämnen och om minimiantalet timmar valfria ämnen.
Kommunerna och regionförvaltningsverken utövar tillsyn över skolorna. Utbildningsstyrelsen övervakar inte utbildningsanordnarnas verksamhet, och har inte befogenheter att behandla och ingripa i enskilda skolors eller lärares verksamhet. Det är var och ens rätt att anföra besvär över skolornas eller tjänsteinnehavarnas verksamhet till regionförvaltningsverket, riksdagens justitieombudsman eller till statsrådets justitiekansler.
Det är läraren som har det huvudsakliga ansvaret för undervisningen. Finland har en särskilt yrkeskunnig lärarkår och till lärarens färdigheter hör att från fall till fall bedöma med vilka ändamålsenliga metoder man uppnår de bästa lärresultaten.
Förordningen om grundläggande utbildning förpliktar skolorna att informera eleverna och vårdnadshavarna om de centrala innehållen i läsårsplanen.
En viktig nämnare för elevernas skolarbete och hur det framskrider är ett smidigt samarbete mellan hemmet och skolan. När undervisnings- och läsårsplanerna och skolans verksamhet planeras i samarbete, förbinder man sig samtidigt också till de gemensamma målen. Eleverna ska i enlighet med lagen också ges möjlighet att delta i arbetet med läroplanen och därtill hörande planer.