Voi hyvin!

Vain Kielikarhu-oppikirjasarjan käyttöön Voi hyvin

Kappale antaa perustietoa hyvinvoinnin tärkeistä osa-alueista. Luokassa voidaan kerätä lukutekstin kappaleiden ensimmäiset lauseet vaikka luokan seinälle hyvinvointiohjeiksi ja keskustelunaiheiksi. Sanastossa laajennetaan ruokailuun, ihmissuhteisiin ja ajankäyttöön liittyvien sanojen tuntemusta. Oppilaiden kanssa voi valmistaa ja maistella tehtäväkirjan reseptien välipaloja ja näin toteuttaa heidän kanssaan elämyksellistä oppimista.

Kappaleen kielitietoasiana on imperatiivin käyttötilanteet. Harjoituksissa keskitytään yksikön ja monikon toiseen persoonaan, myös puhekielen me-muoto (mennään) otetaan tarkasteluun tavoitteena selventää eroa puhekielen ja yleiskielen välillä.

Oppilaiden kanssa voi tarkastella, millaisissa tilanteissa imperatiivia yleensä käytetään, milloin se on välttämätöntä ja milloin tavoitteena on saada joku tottelemaan mutta ilmaisuna pitää käyttää jotain muuta muotoa tai ainakin lieventää käskymuotoa. Harjoituksissa tutustutaan myös käytössä ihan tavalliseen lohduttamiseen, jota voi ilmaista imperatiivin avulla. Myös siitä voi keskustella, kuinka äänensävy ja ilmeet vaikuttavat käskyn vastaanottamiseen.