Jouluaskarteluja

Joulukoriste – Juulako rankjos

Askarteluun tarvitaan kartonkia, jokin ympyrämalli, lankaa, liimaa, saksia, kulta- ja hopeakyniä tai kulta- ja hopeahilettä.

Kartongista leikataan kaksi samankokoista ympyrää mallin mukaan. Langasta tehdään lenkki, ja liimataan se kahden ympyrän väliin. Leikataan kartongista pieniä erimuotoisia paloja: ympyröitä, kolmioita, neliöitä jne. Liimataan palat yhteen liimattujen ympyröiden molemmille puolille.
Väritetään palat kulta- ja hopeakynin tai koristellaan ne liimalla, jonka päälle pudotetaan hilettä. Ympyrät voi koristella myös muulla tavoin, esimerkiksi väriliiduilla, silkkipaperilla, kultapaperilla, helmillä jne.

Kynttilät – Momuja

Askarteluun tarvitaan tummaa (vihreää, sinistä tai mustaa) kartonkia ja valkoista kartonkia, keltaista tai kullanväristä paperia, postikortti, jokin pieni ympyrämalli, liimaa ja saksia.

Käytetään mallina postikorttia, jonka avulla piirretään kortin ääriviivat tummalle kartongille. Leikataan kortit viivoja myöten. Leikataan valkoisesta kartongista valkoinen kynttilä tai valkoisia kynttilöitä. Leikataan keltaisesta paperista ”valoympyrät” kynttilöille joko ympyrämallin avulla tai vapaalla kädellä. Liimataan ympyrät korttipohjaan ja kynttilät osittain ympyröiden päälle. Tehdään kynttilöihin sydämet mustalla tussilla tai lyijykynällä. Koristellaan kortti lopuksi kulta- ja hopeakynillä tai -hileellä.

Joulukuusi – Juulako kaȟt

Askarteluun tarvitaan vihreää kartonkia, liimaa, saksia sekä punaista, sinistä ja vihreää silkkipaperia.

Oppilaat saavat kukin palan vihreää kartonkia ja leikkaavat siitä itselleen joulukuusen. Kuuset voivat olla erinäköisiä, erikokoisia ja erimuotoisia. Tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää valmista mallia, josta piirretään ääriviivat ja leikataan sitten viivoja myöten.
Revitään punaisesta, sinisestä ja vihreästä silkkipaperista paloja, jotka rypistetään pieniksi palloiksi. Silkkipaperipalloja liimataan mahdollisimman lähekkäin kartonkijoulukuuseen.