Jouluaskartelua

Joululahja – Juulako nis

Askarteluun tarvitaan nippu vanhoja aikakausilehtiä, kirjekuori jokaiselle oppilaalle, kyniä, värikyniä, saksia.

Tarkoituksena on antaa kaverille lahja. Jokaiselle oppilaalle jaetaan kirjekuori (myös opettajalle, jos oppilaita on pariton määrä). Oppilaat piirtävät kirjekuoren päälle jonkin jouluisen kuvan, esim. kynttilän, tähden, joulupallon, tontun tai joulukuusen ja värittävät sen. Oppilaat leikkaavat lehdestä jonkin kuvan, joka mahtuu kirjekuoreen (kuvaa ei näytetä muille). Kuva laitetaan kirjekuoreen ja suljetaan se. Opettaja jakaa oppilaat pareihin (jos oppilaita pariton määrä, opettaja on jonkun pari).

Jokainen pari menee vuorollaan luokan eteen ja ojentaa kirjekuorin parilleen sanoen:

Tšiȟko juula! Aaȟ latšo (pojalle), aaȟ latši tytölle

Lahjan saaja vastaa: Paarkiba.

Toinen oppilas ojentaa nyt vuorostaan lahjan eli kirjekuoren. Oppilaat avaavat lahjan (halutessaan vasta kotona). Katsotaan yhdessä lahjat ja mietitään, tiedetäänkö lahja romanikielellä.

Joulukoriste – Juulako rankjos

Askarteluun tarvitaan kartonkia, jokin ympyrämalli, lankaa, liimaa, saksia, kulta- ja hopeakyniä ja/tai kultaliimaa ja/tai kultahilettä.

Leikataan kartongista kaksi ympyrää mallin mukaan. Tehdään langasta lenkki ja liimataan se kahden ympyrän väliin. Leikataan kartongista pieniä erimuotoisia paloja, ympytöitä, kolmioita, neliöitä jne. Liimataan pikkupalat yhteenliimattujen ympyröiden molemmille puolille. Väritetään pikkukuviot kulta- ja hopeakynin tai koristellaan kultaliimalla, jonka päälle ripotellaan kultahilettä. Pallot voi koristella monin tavoin esimerkiksi liiduilla, silkkipaperilla, kultapaperilla tai helmillä.