Puhtaus ja siisteys

Hyvinvointiin kuuluu, että huolehdit omasta puhtaudestasi ja lähiympäristösi siisteydestä. Henkilökohtaisesta hygieniasta on tärkeä pitää huolta monin tavoin. Hygieniasta huolehtiminen antaa hyvän olon.

Olo on raikas ja varma, kun keho on suihkunraikas, hampaat on harjattu, hiukset ovat puhtaat ja vaatteet ovat tilanteeseen sopivat ja pestyt. On mukavaa tuoksua puhtaalle ja olla siisteissä vaatteissa. Silloin myös muilla on miellyttävä olla seurassasi.

Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää terveyden takia. Käsien peseminen ehkäisee flunssan, vatsataudin ja muiden sairauksien tarttumista. Kädet tulisi pestä aina, kun käyt vessassa, alat syömään tai tulet ulkoa sisälle.

Alusvaatteiden ja sukkien vaihtaminen päivittäin ehkäisee tulehduksia. Hampaiden harjaaminen ja ihon puhdistaminen on tärkeää koko kehon terveydelle. Jos iho on likainen, hiki haisee enemmän eikä deodorantti auta.

Nuorena omasta puhtaudesta huolehtiminen on erilaista kuin lapsena. Nuorena elimistön toiminta muuttuu: hien eritys lisääntyy, kasvoihin voi tulla finnejä ja hiukset rasvoittuvat nopeasti. Siksi omasta puhtaudesta huolehtiminen kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja.

Olemme siisteysasioissa erilaisia. Jollekin siisteys ja järjestys ovat todella tärkeitä, toinen taas viihtyy sotkuisessakin ympäristössä. Kun pidämme lähiympäristön siistinä, osoitamme, että välitämme muista ihmisistä ja heidän viihtyvyydestään.

Yhteisissä tiloissa kotona, koulussa ja ulkona kaikilla on velvollisuus pitää huolta ympäristön siisteydestä ja viihtyisyydestä. Sotkut ja työskentelyn jäljet täytyy siivota. Roskat kuuluvat roskakoriin ja tavarat käytön jälkeen takaisin paikoilleen.