Jatko-opinnot

Kun peruskoulu on loppumassa, edessä on tärkeitä valintoja. Millainen opiskelupaikka sopii minulle? Mitä työtä haluan tehdä? Pääsenkö jatkamaan opintojani sinne, minne haluan? Mitä teen, jos en tiedä, mitä tekisin?

Oman opiskelupaikan löytäminen voi kestää vuosia. Jostain täytyy kuitenkin aloittaa. Mikä tahansa koulutus on parempi kuin jääminen koulutuksen ulkopuolelle.

Mahdollisia polkuja koulutukseen on monia. Peruskoulu on kaikille yhteinen. Sen jälkeen jokainen valitsee oman tiensä.

Kymppiluokalla voi korottaa peruskoulun arvosanoja ja saa lisää aikaa harkita tulevia ratkaisuja. Lukiosta on mahdollisuus edetä korkeakouluopintoihin. Ammattitutkinnosta saa ammatin ja opintoja voi myös jatkaa.

Lukion ja ammattiopintojen lisäksi voi valita muita reittejä kohti työelämää. Jos tie suoraan ammattiopintoihin ei heti aukea, kannattaa harkita valmentavia koulutuksia. Oppisopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa opiskella työelämässä.

Opinnot peruskoulun jälkeen ovat toisen asteen opintoja. Niiden aikana kasvat aikuiseksi ja opettelet itsenäistymistä. Oma vastuusi opiskelusta lisääntyy, ja joudut itse suunnittelemaan ajankäyttöäsi. Jatko-opintoihin pääseminen on hieno saavutus. Siitä kannattaa iloita ja siihen kannattaa panostaa. Se ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu, joka määrittää koko tulevan elämäsi.

Opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Vaikka et tekisikään opiskelemasi alan töitä, opinnoista on aina hyötyä. Opiskelemalla voit löytää uusia suuntia elämällesi.

Tutkiva, avoin ja utelias ote elämään kantaa eteenpäin. Myös vapaa-ajalla tekemäsi asiat ovat merkittäviä. Esimerkiksi harrastuksissa opitut taidot kannattaa mainita, kun haet työpaikkaa. Rohkeutta ja tsemppiä!